Foto: Heby kommun

Oönskade överraskningar i reningsverket

Uppdaterad
Publicerad

Legogubbar, saxar, lakan och pennor. Det är några av sakerna som driftteknikerna i Heby reningsverk kan stöta på under en arbetsdag. Saker som inte ska spolas ned med den vanliga skiten.

Skit ska spolas ned i toaletten. Men det finns gränser. För även om man som privatperson tänker att sakerna man spolar ned försvinner, transporteras bara problemet vidare till en mottagare i andra ändan. Cristoffer Olsson är drifttekniker på Heby reningsverk, och han är en av dem som står vid andra ändan av röret.

”Då måste man ned”

– Någon gång i månaden har vi stopp i systemet på grund av saker som fastnar. Då måste man ned och ta bort prylarna. Det är inte det roligaste, säger Cristoffer Olsson.

Så sent som i onsdags fiskade Cristoffer Olsson upp en duplogubbe ur systemet.

– Folk tro att sakerna försvinner, men så är det ju inte, säger Cristoffer Olsson.

Duplogubben är däremot inte det underligaste som Cristoffer och hans kollegor har stött på. Till och från hittas det saker som till och med får de luttrade teknikerna att rygga.

”Det konstigaste hittills”

– Ofta hittar man ju kondomer, tops och sådant – men en gång fastnade det ett lakat. Ett helt lakan! Det är nog det konstigaste vi sett – hittills, säger han.

Varför tror du folk spolar ned saker i toaletten?

– Undrar jag med. Leksaker kan jag i viss mån fatta. Då kan det ju handla om barn, men allt det andra? Man undrar ju hur det är med folk, säger han.

Enligt honom är det egentligen bara ett par saker som faktiskt ska ned i toaletten. Och det är bajs och kiss.

– Allt annat fastnar ju i våra filter och då måste vi ju som sagt ned i skiten, säger han.

”Transporterats långt”

Vad gör ni med sakerna som ni fiskar upp?

– Vi kastar det – på rätt sätt! Sakerna är ju inte direkt fräscha. De har ju transporterats långt så att säga, säger driftteknikern Cristoffer Olsson.

Vad tänker du om de som spolar ned sådant här?

– Ja... Ibland undrar man ju hur folk tänker egentligen, säger Cristoffer Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.