Poliskritik: Fick ingen sökhund till mordet på Ida

Uppdaterad
Publicerad

Stockholmspolisen hade ingen krimsökshund att skicka till brottsplatsen när Ida Johansson, 21, mördades.

Kraftig underbemanning var anledningen skriver ett polisbefäl i en tillbudsrapport.

När polisens tekniker begärde hjälp av en så kallade krimsökhund till brottsplatsen i Upplands Väsby strax efter mordet på Ida Johansson torsdagen den 6 augusti fick teknikerna besked om att det inte fanns någon hund att skicka.

Anledningen var kraftig underbemanning enligt hundbefälet som var i tjänst, och som nu riktar skarp kritik mot personalsituationen på Stockholmspolisens hundenhet i en tillbudsrapport.

Joggarmordet i Upplands Väsby

Hundförare i Uppsala avbröt semestern

En av polismännen på mordplatsen kände privat en hundförare i Uppsala. Hundföraren och hans krimsökhund fick avbryta semestern, och hämtades i sin bostad i Uppsala av en patrull från Stockholm.

I går, nästan en månad efter mordet, gick polisen ut med en bild på Ida Johansson, och bad allmänheten om hjälp med fler iakttagelser och tips. Polisen har ännu ingen misstänkt för mordet.

Chefen för Stockholmspolisens hundenhet, Håkan Thor, tror inte att väntan på en krimsökshund påverkade resultatet av brottsplatsundersökningen.

– Nej, inte enligt min bedömning. Brottsplatsen var avspärrad, och det teknikerna letade efter var inte tidskritiskt. Sen är det olyckligt att det inte fanns klara rutiner för att söka hjälp från ett annat distrikt.

Varför fanns ingen hund att tillgå i Stockholm?

– Vi har två hundar med den typen av kompetens som efterfrågades. Den ena var ormbiten och sjukskriven, och den andra var på semester, säger Håkan Thor.

”Bemanningen otillräcklig”

Enligt befälet som skrivit tillbudsrapporten så har Stockholmspolisen tvingats gå ned från fyra hundpatruller till tre som minimibemanning under sommaren på grund av personalbrist. Trots det har man enligt befälet under perioder haft svårt att upprätthålla minimibemanningen under sommaren.

”Vi har flera gånger den senaste tiden, av olika anledningar gått under den bemanningen som i sig redan är otillräcklig. Vid samtal med LVB (Länsvakthavande befäl, reds anm) så bekräftade han att behovet av patrullhundar under helgen var stort, och att man från LKC:s (Länskommunikationscentralen, reds anm) sida inte haft möjlighet att skicka hundar på jobb där hundar kunnat göra en avgörande skillnad”, skriver befälet i rapporten.

– Det stämmer att vi har en svår personalsituation, framför allt på patrullhundsidan. Patrullhundar använder man för att spåra flyende gärningsmän, försvunna personer eller upploppsliknande situationer. När det gäller krimsökhundar, som i det här fallet, så är det lite bättre ställt eftersom deras uppdrag oftast inte är så tidskritiskt. Man kan disponera dem på annat sätt, säger Håkan Thor.

Vad gör ni för att komma tillrätta med underbemanningen?

– Dels försöker vi rekrytera redan färdigutbildade hundförare utanför vårt polisdistrikt, och dels försöker vi utbilda nya. Just nu har vi fem nya hundförare under utbildning, och vi står inför en ny rekryteringsomgång. Men det tar tid att utbilda hundförare.

Hur löser ni situationen under tiden?

– Vi har en väldigt bra personalgrupp på hundenheten som ställer upp väldigt bra, inte minst under ansträngda perioder som semester. Men det är klart att över tid tär det på personalstyrkan, säger Håkan Thor.

”Under all kritik”

Polisbefälet som har skrivit tillbudsrapporten är mycket hård i sin bedömning av personalläget:

”Antalet patrullhundförare i Stockholmslän är under all kritik och måste åtgärdas snarast, innan vi förlorar ännu mer personal. Den brist som nu råder leder till att ett flertal händelser inte kan lösas och att människor som ska räddas aldrig hittas”.

SVT Nyheter Uppsala har sökt både hundföraren från Uppsala som till slut gjorde brottsplatsundersökningen och polisbefälet som skrivit tillbudsrapporten. Ingen av dem vill kommentera händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Joggarmordet i Upplands Väsby

Mer i ämnet