Reporter-Rufus prisas för Upplandsjournalistik

Uppdaterad
Publicerad

Grattis alla ni som tittar på SVT Nyheter Uppsala. Ni får nämligen ta del av prisad journalistik. Rufus O Jägemar, reporter på SVT Nyheter Uppsala, är årets ”Stjärna på gång” på SVT, och kommer att representera Sverige i tävlingen Prix Circom, som utser Europas ”Stjärna på gång” inom regional tv-journalistik.

Rufus O Jägemar har arbetat på SVT Nyheter Uppsala sedan mars 2015. Innan dess har 26-åringen hunnit med tv-jobb och webbjobb både på TV4 Nyheterna och Nyhetsmorgon och som radioreporter på Sveriges Radio P4 Gotland.

Men på SVT Nyheter Uppsala har han hittat hem.

– Ja, det kan man väl säga. Jag är uppvuxen i Uppsala. Jag utbildade mig till journalist på journalisthögskolan (JMG) i Göteborg, men Uppsala har alltid varit hemma för mig.

Stolt chef

Fia Linderström, redaktionschef och ansvarig utgivare för SVT Nyheter Uppsala, är stolt över att Rufus arbete uppmärksammas.

– Det är fantastiskt att Rufus tilldelas priset. Han är vetgirig, digitalt kompetent och redan en gedigen journalist.

Fia Linderström understryker att Rufus har haft en fantastisk utveckling i sitt arbete sedan han kom till SVT i Uppsala.

– När Rufus började som vikarie på redaktionen i Uppsala så var han relativt oerfaren. I dag är han en skicklig videojournalist, en granskande reporter och drivande i redaktionens digitala utveckling.

”Se granskningen av kommunen”

Har du några exempel på Rufus arbete som du skulle vilja tipsa våra tittare/läsare om?

– Det är mycket men har man inte läst och tittat på hans avslöjande om att kvinnliga studenter erbjuds bostad mot sex, och hans granskning av upphandlingsfusket i Uppsala kommun så bör man göra det.

TV: SE AVSLÖJANDET OM KVINNLIGA STUDENTER ERBJUDS BOSTAD MOT SEX

TV: SE GRANSKNINGEN AV UPPHANDLINGSFUSKET I UPPSALA KOMMUN

”Mångsidig, modig och kunnig”

Christina Ågren, programchef för SVT:s lokala nyheter och minoriteter, var en del av juryn som utsåg Rufus till årets ”Stjärna på gång” bland hundratals journalister på 23 regionala tv-stationer i Sverige. Och Christina är nöjd med valet.

– Rufus har med sin journalistik visat att han är en mångsidig, modig och kunnig reporter, som får journalistiken att leva både i tv-rutan och i våra digitala kanaler.

Var det något speciellt som ni fastnade för i juryn?

– Det var naturligtvis flera inslag och jobb som var bra, men det som juryn valde att lyfta fram och lyfta upp var Rufus porträtt av Birgitta Holst Alani, Enköpingsbon som är FN:s sändebud i Syrien. Det var ett fantastiskt porträtt på många sätt, nytänkande inte bara i bara berättandet utan också i presentationen.

TV: SE INSLAGET OM BIRGITTA HOLST ALANI

”Chockad”

Rufus O Jägemar är lätt chockskadad, men naturligtvis glad, över beskedet.

En klassisk sportfråga – hur känns det?

– Väldigt oväntat, men väldigt kul! Jag visste att det fanns ett förslag att jag skulle nomineras till priset, men när jag fick beskedet att jag hade vunnit blev jag nästan chockad. Det är en otrolig ära att få priset.

Varför tror du att just du får det?

– ... Jättesvår fråga...

Äh! var inte blyg nu.

– Det kanske är för att jag är rätt mångsidig, och att jag verkligen tycker att det är jätteroligt att jobba med de olika kanalernas möjlighet. Ett tv-material kan inte se likadant ut i broadcast som på webben för tittarnas behov och vanor är inte samma. Att hitta och utnyttja de skillnaderna tycker jag är jätteroligt.

Inspirerande arbete pågår och utvecklas

– Jag tycker att det är fantastiskt roligt att jobba med webbjournalistik just nu, för metoderna att presentera journalistik online är långt ifrån färdiga, vi provar oss fram, och det är jätteinspirerande.

Vad tror du att priset kommer att betyda för dig?

– Jag vet inte... Hittills betyder det i alla fall att man har sett och uppmärksammat mitt arbete, och det är ju jättekul. Men jag ser det inte bara som ett individuellt pris. Vi är en jättebra redaktion i Uppsala där man får utrymme för att vara nytänkade och prova vägar som kanske inte alltid bär – men ibland gör det också!

Nu har du inte tid att svara på fler frågor, du måste arbeta, men grattis!

– Tack!

Juryns motivering:

”Han sätter press på lokala makthavare genom att gräva fram egna nyheter och avslöja oegentligheter. Han är mångsidig, modig och kunnig” Rufus O Jägemar är en ”Stjärna på gång” som både får med sig ett bra material från fältet och kan konsten att förädla det både för broadcast och online för att publicera nyheterna på bästa sätt för publiken.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.