Så ska flyktingmottagandet förbättas

Uppdaterad
Publicerad

På onsdag ska kommunstyrelsen i Uppsala fatta beslut om en handlingsplan med åtgärder för hur mottagandet av nyanlända och asylsökande ska effektiviseras.

I december låste de högsta cheferna inom Uppsala kommun in sig på Krusenbergs herrgård söder om Uppsala. De hade då 24 timmar på sig att lösa flyktingmottagandet.

Resultatet presenterades

Under en pressträff i dag måndag presenterade kommunstyrelsens ordförande Marlene Burwick (S), kommunalrådet Erik Pelling (S) och kommunens samordnare för flyktingfrågor Anders Fridborg, en lägesbild och handlingsplanens olika åtgärdsförslag.

– I en tid där det är mycket oro är det viktigt med ledarskap och handlingskraft. Det viktigaste är förstås individens perspektiv. Snabbt i utbildning, snabbt i arbete. Det är utgångspunkten, säger Marlene Burwick (S).

Satsning på simkunskap och gode män

Utöver höjda ersättningar så får Uppsala kommun 118 miljoner kronor som ett tilläggsbelopp för att förbättra situationen för nyanlända. Bland annat kommer dessa pengar användas för riktade insatser så som simkunskap på Fyrishov men även en satning på gode män.

– Vi har mött en väldigt stor förståelse bland företag och frivilliga organisationer och en vilja att hjälpa till, men man har efterlyst ett ledarskap. Det är naturligt att kommunen tar den rollen, säger Erik Pelling (S).

4000 asylsökanden

För ett år sedan hade Uppsla kommun 1450 asylsökanden, idag är den siffran 4000. Och då många är ensamkommande barn så vill man lägga extra krut på fritid och social sammanhang.

– Här måste samhället gå in och ta rollen som förälder. det här är en grupp som är väldigt motiverad. det vill vi också kunna möta upp, säger Pelling,

Finansieringen av satsningen blir en mix av kommunala skattepengar och statliga bidrag.

Fem områden Uppsala vill satsa på

1. Samling och resurser. Bland annat ska man identifiera flaskhalasr och ta fram strukturer för samverkan mellan kommunen och föreningslivet.

2. Boende och bostad. Upphandling med byggherrar av nyproduktion och inventera byggbar mark. Kommunen vill gärna unvika baracker och tillfälliga bostäder.

3. Utbildning

4. Mottagande och arbetsmarknad

5. Fritid och social sammanhang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.