Så ska Skutskär åter sättas på världskartan

Uppdaterad
Publicerad

Dalälven och pappersbruket i all ära – men i ett avseende var Skutskär världsunika för 16 år sedan. Och nu vill invånare bli det igen.

Fredrik Wassberg minns sin uppväxt i Skutskär på 90-talet och den jättelika luciakrona som ställdes upp i centrum varje år.

– Det var världens största. 10 meter i diameter och kanske 5-6 meter hög, säger Fredrik Wassberg.

”Behöver målas om”

Kronan användes för sista gången julen 1998. När Fredrik efterlyste den på sociala medier, framkom det att flera personer saknat den. Han började prata med Agneta Hockman och de bestämde sig för att åka ut och inspektera de delar som finns kvar i skogen.

– Den behöver målas om och elektroniken måste dras på nytt. Det är en del jobb, men det går att fixa, säger Fredrik Wassberg.

Vill ha en lokal

De startade en facebookgrupp som i skrivande stund har över 600 medlemmar och på onsdagkvällen kommer också kommunfullmäktige ta emot ett medborgarförslag från dem om att återställa kronan. Bland annat önskar man att kommunen kan bidra med en lokal att arbeta i.

– Det skulle betyda mycket för de som bor här, det märker jag på responsen vi har fått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.