Swedenborgsgatan i Stockholm Foto: Sandra Fogelberg

Sandra från Uppsala bakom uppmärksammad SD-protest

Uppdaterad
Publicerad

När Sverigedemokraterna lanserade sin reklamkampanj i Stockholms tunnelbana startade Sandra Fogelberg en annorlunda motaktion. Nu har händelsen blivit viral.

I går lanserade Sverigedemokraterna sin senaste reklamkampanj i Stockholm, den här gången på tunnelbanestationen Östermalmstorg. Man riktar sig direkt till stadens turister, och på stora annonstavlor ber man om ursäkt för de personer tigger runt om i Stockholm. Många har upplevt reklambudskapet som kränkande, med stötande formuleringar. Hela kampanjen är på engelska, och har under dagen även fått kritik för att innehålla grammatiska fel.

Reaktionerna på kampanjen blev starka, framför allt på sociala medier. En av de som reagerade var Uppsalabon Sandra Fogelberg. Hon är medlem i Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom, och tillsammans med kompisar och partivänner bestämde hon sig för att protestera mot SD:s budskap.

– Vi upprördes över att man i SD:s kampanj skriver att vi borde skämmas över de människor som är allra mest utsatta i vårt samhälle. Det vi borde skämmas över är rasismen, säger Sandra Fogelberg.

”Folk kom fram och kramades”

Platsen för protesten blev den senaste bilfria gatan i Stockholm, Swedenborgsgatan i stadsdelen Södermalm. Där samlade Sandra ihop ett gäng från bland annat Grön Ungdom, och skrev med kritor mitt i gatan: ”Sorry about the mess, we have a serious problem with racism”.

Vad fick ni för reaktioner när ni stod där?

– Enbart positiva. Folk kom fram och kramade oss, jättemånga frågade om de fick lägga ut bilder på Instagram och Facebook, och vi fick jättemycket beröm, säger Sandra Fogelberg.

– Allt eftersom kom det fram fler och fler turister som frågade vad vi gjorde. När vi förklarat var det flera av dem som skrev samma mening, fast på sitt eget språk. Till slut hade vi citatet på engelska, portugisiska, arabiska och en massa andra språk.

Sandra la upp bilder från aktionen på bland annat Facebook, och det fick snabbt spridning. Efter en knapp timme hade hennes uppdatering delats hundratals gånger, som unt.se rapporterade om tidigare.

Hoppas på förändring

Det är inte bara Sandra Fogelberg och Grön Ungdom som kritiserat SD:s kampanj. I dag annordnas en demonstration mot Stockholms Lokaltrafik och SD på Norrmalmstorg i Stockholm. På evenemangets Facebook-sida har i skrivande stund över 13 000 personer anmält intresse.

Sandra Fogelberg hoppas att de olika motaktionerna kan leda till förändring i stort.

– Att det får så mycket uppmärksamhet visar bara att folk inte tycker att den här typen av kampanjer är OK.

– Jag hoppas att det här leder till att övriga partier har interna diskussioner, och ser över vilka ord och vilket språk de själva använder. Många andra partier har börjat använda samma formuleringar som SD, och det tror jag gynnar SD. Fler och fler anammar deras sätt att prata på, då växer de, säger Sandra Fogelberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.