Sandvik i Gimo storvarslar. 80 anställda drabbas. Foto: svt

Sandvik i Gimo varslar – 80 jobb bort

Uppdaterad
Publicerad

Anledningen är att produktionen har gått ner vilket har lett till arbetsbrist, berättar platschef på Gimoverket, Yngve Krantz.

Företaget har 1.500 anställda på Sandvik Coromant eller Gimoverket som det också kallas. Huvuddelen av de anställda bor i Östhammars kommun enligt Yngve Krantz.

– Det är väldigt tråkigt, en tung dag för mig som har jobbat här i 42 år, att behöva lämna det här beskedet, säger han.

Inte helt oväntat

– Vi har sett länge att det har varit en lägre orderingång.

Orsaken till varslet är en lägre produktion, vilket har lett till att personalen inte längre behövs.

– Vi har överkapacitet i produktionen och behöver göra det här för att bevara en god konkurrenskraft och säkra en god utveckling framåt, säger Yngve Krantz.

Inte orolig för färre arbetestillfällen i kommunen

Ordförande för kommunstryrelsen i Östhammar, Jacob Spangenberg (C) tycker att det är tråkigt för kommunen men tror ändå att de flesta kommer att kunna hitta nya jobb.

– Det är naturligtvis jättetråkigt med så negativ och trist information men till viss del kanske uppsägningarna kan hanteras med naturliga avgångar. Jag tror ändå att många kommer att kunna få nytt jobb. Om man tittar på fallet med Dannemora Gruva så har majoriteten av dem som förlorade jobbet där fått ett nytt arbete. Naturligtvis är det tråkigt för den enskillde men vi lever i ett område med stark arbetsmarknad, säger Jacob Spangenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.