SFI-elever nattvandrar för att lära sig svenska

Publicerad

På veckodagarna studerar de svenska genom SFI. På helgerna nattvandrar de. Tanken är att lära sig svenska snabbare, genom att göra gott för kvarteret.

När SVT Nyheter Uppsala besöker AlphaCE:s SFI-utbildning i centrala Uppsala är det vokaler som står på schemat. I klassrummet sitter nyinflyttade Omar Mami och Anita Bajbooj – som nu på lördag har en hemläxa att göra. Ut och nattvandra. De två är en del i ett nystartat projekt där SFI-elever nattvandrar för att göra kvällslivet tryggare samtidigt som de genom interaktioner ska lära sig svenska.

– Jag vill träffa svensktalande och lära mig hur det svenska samhället fungerar, säger Omar Mami som är en av nattvandrarna.

Bra lektionstillfälle

Hittills har grupperna varit ute fyra gånger. Rutterna går genom Uppsalastadsdelarna Gränby och Kvarngärdet mellan 22 till 02 på lördagkvällarna, och projektet drivs tillsammans med föreningen Ljusare Framtid. Sammanlagt är det sex SFI-elever från utbildningen som för tillfället nattvandrar.

– Vi tyckte det är ett bra tillfälle för eleverna att få träffa svensktalande. Språkkunskaperna kan utvecklas samtidigt som vi ger eleverna en möjlighet att bli delaktiga i samhället, säger Maisoun Zaza som arbetar på AlphaCE.

God respons

Med på kvällarna går läraren Assem Al Bitar för att stödja eleverna, samtidigt som han fungerar som en tolk vid den allra svåraste språkförbistringen. Responsen från omgivningen har varit god, kanske med tanke på nattvandrarnas syfte.

– Vi vill se så folk har det bra, skapa trygghet. Och om någon behöver hjälp så kan vi ringa polisen eller ambulansen, säger nattvandraren Omar Mami.

Förhoppningen om bättre språkkunskaper och ett tryggare samhälle är inte tänkt att stanna vid de nuvarande deltagarna.

– Vi vill att fler elever ska deltaga och tanken är att nattvandringen ska bli av i fler stadsdelar också, säger Maisoun Zaza.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.