Vad betyder signalfel – egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

”Det är stopp i tågtrafiken på grund av ett signalfel”. Ja, vi har hört den förut. Men vad betyder signalfel, egentligen?

Ett signalfel skulle kunna vara ett fel i signalstolpen. Den där stolpen som ibland lyser rött och ibland lyser grönt. Men ett signalfel kan också vara en hel del andra saker.

– Det som vi brukar kalla för signalfel är det att signalen visar rött därför att det är fel någonstans bortom själva signalstolpen. Det behöver alltså inte vara fel i själva signalstopen, säger Anders Lindahl som är järnvägsforskare vid KTH i Stockholm.

Oklar betydelse

Men vilka fel kan det handla om?

– Det kan vara en växel som krånglar, en kontaktledning som rasat eller kanske andra tåg som är försenad och därför spärrar rälsen framåt, säger Anders Lindahl.

Även om ordet är bekant för de flesta resenärer så är det kanske inte alla som förstår vad det exakt betyder. Så frågan är varför just det ordet ropas ut, vid just ett signalfel, även om det egentligen handlar om ett försenat tåg på spåret framför.

– Det kanske är enklare att säga signalfel än att säga att signalen indikerar att någonting är fel, säger Anders Lindahl.

540 signalfel

Enligt statistik från Trafikverket inrapporterades totalt 540 stycken signalfel med följden att det innebar försening för tåget med minst 3 minuter under hela 2014 på sträckan mellan Uppsala och Älvsjö. Under första halvåret i år, är den siffran 289 stycken. Att signalfelen blivit fler de senaste åren, är en bild som Anders Lindahl kan bekräfta.

– Det senaste åren har det varit en markant ökning av olika fel. Det beror på att anläggningen är föråldrad och sliten men utan att den har renoverats. Dessutom är det fler som reser med tåg men vi har inga fler spår. Det gör att det blir fler fel, säger Anders Lindahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.