Sista dagen för byte till vinterdäck

Uppdaterad
Publicerad

Slirade du runt med sommardäck i morse? I så fall är det hög tid att plocka fram vinterdäcken.

Morgonens snöfall över länet blev en påminnelse om att det är hög tid att byta till vinterdäck för den som inte redan har gjort det. Om det är vinterväglag mellan den första december och 31 mars är det nämligen krav på att fordon ska ha vinterdäck. De kan vara dubbade eller dubbfria. Vinterdäcken ska vara särskilt framtagna för vinterkörning och vara märkta med M och S.

Dubbat eller dubbfritt?

Om du kör i 50 km/h så är bromssträckan 15-17 meter kortare med dubbdäck än med vinterdäck utan dubbar enligt Motormännen. Detta gäller vid hal is och en temperatur kring noll.

– Det är störst skillnad på bromssträckan när temperaturen ligger kring nollstrecket, där kan dubbdäck rädda liv. När det är minus tio är isen skrovligare och då greppar de dubbfria däcken bättre och skillnaden blir inte lika stor säger Erik Kjellin som är trafiksäkerhetsansvarig Motormännen.

Polisen avgör väglag

Vinterväglag råder när det finns snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägen. Polisen avgör om det är vinterväglag på platsen där du befinner dig.

– Polisen gör inget utöver de kontroller vi redan gör på vägarna. Alltså i form av allmänna kontroller eller vid brottsmisstanke. Vi kollar alltid bilens däck. Skillnaden nu är att vi går över från sommarlagen till vinterlagen, säger Joacim Bengtson, tf gruppchef inom polisens yrkestrafikenhet.

Om det inte råder vinterväglag är det tillåtet att köra med sommardäck även under vinterperioden.

– Men som i morse när jag åkte till jobbet var det lite, lite is på vägen och det räcker ju för att vinterdäcken ska vara på, säger Joacim Bengtson.

Läs mer: Många bilar i diket under måndagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.