Skolnedläggningen: En kostsam flyttkarusell

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan togs beslutet av Uppsala kommun att flytta GUC till Bolandsgymnasiets lokaler. Anledningen var bland annat för att spara in pengar på lokalhyror. Men i och med att GUC:s lokaler fortfarande står tomma är besparingen för kommunen inte så självklar.

Under Amanda Mobergs gymnasietid har uppsalas politiker först bestämt att flytta GUC till boland för att bara två år senare ge besked om att lägga ned hela skolan.

– Jag är helt slut känslomässigt. jag försöker bara fokusera på att vara här. Det är jobbigt, säger eleven Amanda Moberg.

Skolnedläggning GUC och Boland

Årligen sparar GUC 14 miljoner kronor på att ha sin verksamhet i Boladsgymnasiets lokaler. Dock är det fortfarande kommunen som äger de gamla GUC-lokalerna – lokaler som fortfarande står tomma efter flytten. Något som kostade det kommunala bolaget Ihus 10 miljoner kronor 2014.

– En kostnad för kommunen ja, men utifrån den bedömningen man gjorde då och den beredning som gjordes så tog man det beslutet, säsger Erik Ojala, gymnasiechef Uppsala kommun.

Var verkligen det så smart i efterhand?

– Man gjorde det man kunde då, säger Erik Ojala.

En av anledningarna till nedläggningen av Boladsgymnasiet och GUC är enligt kommunen den ökade kostnaderna för lokalerna i förhållande till elevantal. Och efter alla turer är tilltron till kommunen och gymnasiet är nu kört i botten för eleven Amanda Moberg.

– Det är hopplöst. Vad ska man tro på liksom?, säger Amanda Moberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolnedläggning GUC och Boland

Mer i ämnet