Skonsammare cancerbehandling på ny klinik

Uppdaterad
Publicerad

Nu har Nordens enda klinik för protonstrålning öppnat i Uppsala. Det innebär att patienter med cancertumörer kommer att kunna få en skonsammare behandling än traditionell strålbehandling med röntgen och elektroner.

SVT Nyheter Uppsala gjorde i dag ett besök på den nya Skandionkliniken i Uppsala. Kliniken börjades bygga för fyra år sedan och nu har de första patienterna fått sin första strålning där. De kommande åren beräknar man att behandla cirka 1000 patienter per år från hela Sverige. Framför allt kommer majoriteten av alla barncancerpatienter, 80 av 120 patienter, att behandlas här.

– Det är ett stort steg för oss, vi har arbetat länge med det här, säger Håkan Nyström som är verksamhetschef på Skandionkliniken i Uppsala.

Skandionkliniken

På vilket sätt kommer patienterna märka av det här?

– Vi räknar med att ha mindre tidiga akuta bieffekter. Det här är en skonsammare behandling som gör att biverkningarna kommer bli färre för patienten, säger Håkan Nyström.

Bakom kliniken står sju av landets landsting med universitetssjukhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skandionkliniken

Mer i ämnet