Skyddsvästar mot vargattacker

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen ser över att subventionera säkerhetsvästar för hundar.

I bland annat Gävleborgs län och Västmanlands län har man redan infört subventioner.

– Vi kommer ta beslut i frågan de närmaste dagarna, säger vilthandläggare Monica Ericsson på Länsstyrelsen i Uppsala län.

Vargen skräms med elstötar

Två typer av skyddsvästar för hundar är aktuella. Dels en med spikar och en helt ny väst som motar vargen med hjälp av elstötar.

– Det är den enda västen som straffar vargen. Elstöten i munnen är så kraftig att den är avskräckande. Om en alfahanne eller alfahona skulle bita i västen skulle den sedan kunna varna andra vargar, säger Thure Sundqvist uppfinnare av den nya elvästen.

Skyddsvästen med spikar kostar från ett par tusenlappar och elvästen kostar runt 9 000 kr.

Osäkert om de fungerar

Enligt forskare Jens Frank, forskare vid Vildskadecenter på SLU är det för tidigt att säga om skyddsvästarna verkligen fungerar.

– Västarna har använts för lite för att säga att de verkligen fungerar men vi har fått indikationer på att de kan spara liv.

Han uppmanar alla som använder den här typen av skyddsvästar på sina hundar att höra av sig till Länsstyrelsen utifall att deras hund har blivit attackerad. Oavsett om den blev skadad eller inte.

– Oftast hör folk av sig endast om hunden har dött eller skadats allvarligt. Då är det svårt att avgöra hur bra västarna egentligen skyddar, säger Jens Frank.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.