Det lilla samhället Bålsta chockades svårt när flickan mördades i juli. Foto: Christine Olsson/TT

Rättsliga rådets utlåtande om Bålstapappan färdigt

Uppdaterad
Publicerad

Socialstyrelsens rättsliga råd slår fast att pappan som dödade sin 9-åriga dotter var psykiskt sjuk vid dådet. Men till skillnad från Rättsmedicinalverket hävdar rättsliga rådet att han fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning. Det innebär att fängelsestraff inte är aktuellt om pappan fälls för mordet.

Rättegången mot pappan i Bålsta som misstänks för att ha dödat sin nioåriga dotter har tagit en paus i väntan på att den rättspsykiatriska utredningen ska bli klar.

Rättsmedicinalverkets stora psykutredning visade att pappan led av en allvarlig psykisk störning vid tillfället för mordet, men man hävdade att pappan under utredningstillfället inte längre led av en allvarlig psykisk störning.

Knivmordet i Bålsta

Tingsrätten begärde då att Socialstyrelsens rättsliga råd skulle göra en överprövning av Rättsmedicinalverkets utlåtande. En relativt ovanlig åtgärd, som bland annat i samband med rättegången mot Anna Lindhs mördare Mihajlo Mihajlovic.

Stor återfallsrisk

Nu har Socialstyrelsens rättsliga råd kommit med sitt utlåtande, och det skiljer sig väsentligt på en punkt. Man gör samma bedömning som Rättsmedicinalverket att pappan led av en allvarlig psykisk störning vid tiden för mordet, men man gör bedömningen att pappan fortsatt lider av en allvarlig psykisk störning. Dessutom menar man att risken är stor att pappan återfaller i brott på grund av sin störning.

Utlåtandet får sannolikt betydelse när tingsrätten ska fatta beslut om straff vid en eventuell fällande dom.

Fängelse är då inte ett alternativ, utan pappan kommer i sådana fall dömas till rättspsykiatrisk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivmordet i Bålsta

Mer i ämnet