Spionsatellit byggs i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Nästa år hoppas Sverige kunna skjuta upp sin första spionsatellit i rymden. Satelliten byggs på ÅAC Microtec i Uppsala, som är världsledande på mikrosatelliter.

– Vi kallar den inte för spionsatellit utan för försvarssatellit, säger Eva Bernhardsdotter, projektledare på Försvarets Materielverk, FMV och fortsätter:

– Det är en demonstrator för att se om vi kan bygga den här typen av satelliter, säger hon.

Lättare satellit än vanligt

Satelliten byggs på ÅAC Microtec i Uppsala, som är världsledande på mikrosatelliter. Den kommer att väga cirka 10 kilo, jämfört med dagens spionsatelliter som kan väga flera ton.

– Vi kan sätta ihop en sådan här satellit på cirka fem dagar om det är bråttom, säger Emil Vinterhav, teknisk chef på ÅAC Microtec.

Ska lyssna efter radiosignaler

Sverige tar fram satelliten tillsammans med det amerikanska flygvapnet och satelliten ska också skjutas upp med en amerikansk raket. Den svenska spionsatelliten ska inte fungera som en fotosatellit, däremot ska den lyssna efter radiosignaler från marken.

FRA, Försvarets forskningsanstalt, ska se om det går att få fram intressanta signaler.

Vill skjuta upp raketer från Kiruna

Försvaret tittar också på planerna att skjuta upp svenska raketer från rymdbasen Esrange i Kiruna. Då skulle Sverige vara helt oberoende av raketuppskjutningar. Men det ligger sannolikt minst 10 år framåt i tiden.

– Det finns inget beslut om att bygga fler försvarssatelliter, allt beror på vad vi får ut från den nu aktuella satelliten, säger Eva Bernhardsdotter.

Rättelse

I en tidigare version av den här texten uppgav vi att anledningen till att Försvarets Materielverk, FMV, bygger en försvarssatellit var för att försöka lyssna på rysk radiotrafik. Detta stämmer inte. SVT beklagar misstaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.