SS-instruktör smugglade judiska flyktingar nattetid

Uppdaterad
Publicerad

Leif Føsker arbetade dagtid som instruktör på en av Norges mest framstående SS-skolor. Nattetid smugglade han judiska flyktingar över gränsen. Hör den tidigare helt okända historien, nu berättad av hans dotter från Enköping.

Året är 1942 och Norge är ockuperat av nazi-Tyskland. Under två års tid har tyska trupper patrullerat Oslos gator, samtidigt som brinnande krig rasat i resten av Europa. Europas judar föröljs skoningslöst – och så även i Norge.

Tillsammans med den norska regeringen lever det norska kungahuset i exil i Storbritannien, och i Stortingets lokaler styr det norska nazi-partiet Nasjonal Samling (NS) med Vidkun Quisling i spetsen.

Vid krigets utbrott var norrmannen Leif Føsker 20 år. Under hans utbildning till polis hade han träffat Henrik Olsen, som nu kommit att bli hans närmsta vän och kollega.

Utbildade SS-soldater

Tillsammans med Henrik arbetar Leif direkt under till den norsk-nazistiska polisministern. Leif är placerad på den norska SS-skolan i Halden, 10 mil söder om Oslo, där han utbildar blivande SS-soldater. Soldater som inte sällan kom att bli direkt underställda Vidkun Quisling eller placerade som vakter på någon ut av de många tyska lägren runt om i Norge.

I sitt hölster bär han en tysk pistol av märket Luger. Kör gör en tysk motorcykel av märket Zündapp. Hans stövlar är välpolerade och hans manschettknappar prydligt knäppta. I poliskretsar är Leif Føsker känd som en respektingivande och auktoritär man. Uppfostrad av en far med både polis- och NS-kopplingar.

Var dubbelagenter

I många nazisters ögon ser Leif ut att vara en mönstermedborgare, men vad de inte vet är att Leif och Henrik bär på en hemlighet. De båda är nämligen dubbelagenter. Norska motståndsmän som dagtid utger sig för att vara SS-instruktörer, men nattetid smugglar judiska flyktingar över gränsen till Sverige. Och dessutom i den nazistiska polisministerns privata bil.

Bekosta resorna gör de genom att sno bensinransoner från nazisterna. För att orka tar de drogen efedrin. Samtidigt som de förfalskar papper för att kunna kringgå de tyska vägspärrarna.

VIDEO: Hör historien om de tidigare okända krigshjältarna här

Fram tills sin död 1995 höll Leif Føsker historien hemlig. Bara ett fåtal visste om den, och då bara vissa detaljer. Ingen hade hela bilden. Ingen fram till nu. Inte ens hans dotter, nu boende i Enköping, visste om att Leif räddade uppemot 350 judar under de nattliga räderna – tillsammans med hans närmsta vän Henrik Olsen. Inte fram tills hon rensade ut hans dödsbo och hittade en gammal nyckel – som ledde till ett bankfack.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.