Stor brist på sjuksköterskor på Akademiska Sjukhuset

Uppdaterad
Publicerad

Det saknas fortfarande många sjuksköterskor på Akademiska Sjukhuset i sommar. Akuten är ett av de ställen som har svårast att få in personal på sommaren.

Trots att det bara är drygt en vecka kvar till den första semesterperioden sätter igång på akademiska sjukhuset så är det fortfarande stor brist på sjuksköterskor. Framför allt är det specialistsjuksköterkor som man har svårt att rekrytera. Ett av de ställen där bristen är som störst är på akutmottagningen.

– Läget inför sommaren är till viss del fortfarande orolig men med tanke på hur läget såg ut när vi satte oss ner och tittade på hur sommarbemanningen på akutmottagningen skulle se ut så har vi gjort stora framsteg.

Men det fattas fortfarande 60 pass, hur ska ni fylla dem?

Vi gör det på många olika sätt. Vi erbjuder våra ordinarie sjuksköterskor ersättning om de inte tar ut all semester. Men vi kommer göra allt för att de ska få ha sin sommarsemester ifred. Vi kommer också att ta in hyrsjuksköterskor vilket inte är så lätt eftersom det är nationell sjuksköterskebrist, säger tillförordnad verksamhetschef på akuten, Lotta Nordgren Thermaenius.

Inga raster och dubbla pass

Vårdföbundet spår en svår sommar för dem som ska jobba på akuten och är oroade över hur personalen ska må. Situationen är illa redan nu menar de och med ett personalläge som det är nu kommer de att få en ännu högre arbetsbelastning med knappa marginaler utan raster, inbeordrad personal som får jobba dubbla pass samt många oerfarna sjuksköterskor vilket ökar belastningen på de erfarna.

– De hanterar situationen ungefär som om man cyklade och lagade punkteringen i farten, det blir inte bra. Det kan ha tur att löna sig kortsiktigt men det kommer snart att gå sönder igen, säger huvudskyddsombud på vårdförbundet Christine Lindkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.