Sundin ger miljoner till forskning

Uppdaterad
Publicerad

Mats Sundin skänker ca två miljoner kr till ett gemensamt forskningsprojekt vid Karolinska institutet (KI) i Solna och University of Toronto.

Pengarna ska främst användas till forskning om människans 2000 första dagar och finansierar i ett första skede en forskningstjänst i Solna och en i Toronto.

-Jag har fått ut så otroligt mycket av min karriär, både erfarenhetsmässigt och ekonomiskt. Jag har letat efter ett sätt att ge tillbaka till Toronto, till folket där och Sverige, säger han till SvD.

Tröjan pensioneras

Sundin, som avslutade karriären 2009, spelade 13 säsonger i Toronto. I morgon ska hans tröja hissas upp i taket där.

-Det är en stor ära och på ett sätt en punkt för karriären. Att få hänga där bredvid Börje Salmin... Det trodde man inte när man var 19 år och åkte över.

Han är redan på plats i Toronto och offentliggör på en presskonferens i dag satsningen på forskning.

-Jag ser många paralleller till elitidrotten. Forskare är tävlingsmänniskor. De som är duktiga har ett jäkla driv, säger han till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.