Svårare få tid hos öron-, näsa-, halsläkare.

Uppdaterad
Publicerad

Antalet besökstider på de privata mottagningarna minskar efter att landstingets vårdavtal ändrats.

Akademiska sjukhusets öron- näsa- och halsmottagning kan inte ersätta de besökstider som vid årsskiftet försvinner från de privata mottagningarna i Uppsala. Det är landstingets ändrade vårdavtal som är anledningen till att antalet privata behandlingstillfällen kommer att minska med 2.500 besökstider. Men Landstinget kommer inte vidta några ytterligare åtgärder, eftersom de menar att patienterna kan välja var de ska söka hjälp genom vårdvalet och patientlagen.

– Patienterna kan söka sig till de privata mottagningar som landstinget har avtal med samt till Akademiska sjukhusets öron- näsa- och halsmottagning, säger Erica Hult, utredare vid Landstingets ledningskontor till UNT.

Antalet besökstider på de privata mottagningarna kommer att minska efter att landstingets vårdavtal ändrats. Manochehr Amani, som är verksamhetschef för öron- näsa- och halssjukdomar på Akademiska, säger att de inte kommer att klara av att ta alla de 2.500 besökstider som försvinner från de privata mottagningarna. Kliniken tar bara emot allvarligare sjukdomar.

– När det handlar om enklare saker som vaxbildning och liknande är det primärvården som ska behandla dessa patienter. Det kommer att bli en svår utmaning för landstinget och Akademiska sjukhuset att kunna ge patienterna vård inom en rimlig tid, säger Manochehr Amani.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.