Politiker testade på verkligheten på bondgård

Uppdaterad
Publicerad

Mjölkpriserna är fortfarande låga och för många bönder är det kris. Riksdagsledamoten och centerpartisten Solveig Zander har praoat på en bondgård i Bälinge utanför Uppsala för att testa på en bondes verklighet.

På en gård i Roteberg utanför Bälinge bor Kristina Grahn och hennes man Robert. De är mjölkbönder och har ett ekologiskt jordbruk med 60 mjölkkor. Den här dagen har de hjälp på gården av någon som inte brukar vara i en ladugård så ofta.

–Jag har lärt mig hur man tar hand om kalvar på ett speciellt sätt och jag har lärt mig hur man mockar i en ladugård som har lösdrift och jag har lärt mig hur en mjölkrobot fungerar, säger riksdagsledamoten Solveig Zander (C).

”Det är tufft”

Men allt är inte frid och fröjd på gården. Det låga mjölkpriset ställer till.

– Mjölkpriserna är för låga så är det, vi måste få betalt för det vi producerar och levererar. Det är tufft, säger Kristina Grahn.

Krisen för mjölkbönderna beskrivs som den värsta på många år. Och att det är extra tufft just nu beror bland annat hård konkurrens på världsmarknaden och Rysslands importstopp.

 ”Otroligt katastrofalt för vissa bönder”

Vad kan du som politiker göra åt det här?

Det jag kan göra är att försöka driva på regeringen så att de inser hur otroligt katastrofalt det är just nu för vissa bönder. Det gäller att se till man får gårdsstödet utbetalt i tid och att man också skjuter upp skatten för bönderna som man gjorde runt 2009, säger Solveig Zander.

Men Centerpartiet har ju suttit vid regeringsmakten, varför har det här inte gjorts?

Vi hade kunnat gjort mycket mer naturligtvis men vi gjorde mycket men det finns mycket mer att göra. 

Är det inte bara ett jippo att du ska praoa på en gård?

Jag har suttit i riksdagen i nio år nu och under hela den tiden har vi ifrån Centerpartiet drivit landsbygdsfrågor högt och gör det fortfarande. Jag har varit på många studiebesök och tittat på fina kor och så men jag har aldrig varit med och fått se vad man verkligen gör, säger Solveig Zander.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.