Foto: svt

Cykelliga åtalas för omfattande stölder

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen åtalades sju personer som är misstänkta för en av de största cykelhärvorna någonsin i Uppsala län.

Den så kallade cykelligan åtalas misstänkta för grovt häleri, medhjälp till häleri och häleri, efter att polisen hittills kartlagt cirka 90 fall där de misstänks ha sålt stulna cyklar via en auktionssajt på nätet. Nästan alla cyklar har varit av väl kända märken och ligan förnekar att de varit medvetna om att cyklarna, som har sålts, varit stulna.

– Det är två huvudmän och en av männens mamma, styvfar och kamrat samt ett äldre par, säger kammaråklagare Maja Kullinger.

CYKELLIGAN UPPSALA

4000 namn

I utredningen förekommer över 4000 namn som via sajten har kommit i kontakt med ligan. Totalt handlar det om försäljning av närmare 90 stulna cyklar och 150 annonser på säljsajten blocket. Utredningen har hållit på sedan 8 april i år och sedan dess har fyra poliser varje vecka ägnat sig åt att kartlägga den brottsliga verksamheten.

– Jag har inte hört att det funnits någon större utredning I Sverige, säger Maja Kullinger.

Ovanligt åtal

Det är ett ovanligt åtal och det är sällan polisen lyckas fälla någon för den här typen av brott. Av alla dom tiotusentals cyklar som anmäls stulna i Sverige varje år är det bara ett av hundra fall som klaras upp.

– Det går ju att utreda sådan här brott om det finns resurser. Det är ju ett brott som vanligtvis inte utreds närmare för att det inte är så högt prioriterat, säger kammaråklagare Maja Kullinger.

De två huvudmisstänkta männen som båda är i 25-årsåldern åtalas för bland annat grovt häleri och under den omfattande rättegången som nu väntar kommer åklagare Maja kullinger yrka på hårda straff.

– För de två huvudmännen har jag svårt att se att man ska yrka på något annat än fängelse, säger kammaråklagare Maja Kullinger.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

CYKELLIGAN UPPSALA

Mer i ämnet