Stöldgods i skåpbil

Två män döms till fängelse för GPS-härva

Uppdaterad
Publicerad

Två män stal systematiskt så kallade navigationskonsoler ur personbilar i Stockholm. Nu har de dömts till fängelse i tre år för grov stöld och häleri, grovt brott.

Enligt Uppsala tingsrätts dom har männen gjort sig skyldiga till ”mycket omfattande förmögenhetsbrott”. Den brottsliga verksamheten, som hanterades från en lägenhet i Söderfors, beskrivs i domen som mycket systematisk och omfattande.

Skickades till Rumänien

Männen ska bland annat ha åkt till Stockholm för att stjäla så kallade navigationskonsoler ur personbilar. Konsolerna, GPS:er som är integrerade i bilarnas instrumentpanel, förvarades sedan i en lägenhet i Söderfors, för att därefter skickas till Rumänien.

Flertal kriminella nätverk

Som vi tidigare har berättat rör det sig, enligt polisen, om en mycket organiserad verksamhet med ett flertal kriminella nätverk, där personer från Östeuropa livnär sig på att resa till Sverige och begå brott. När de kommer till Sverige får de en GPS med förprogrammerade mål, och gör sedan inbrott i villor och lyxbilar. Efter det skickas stöldgodset till hemlandet med buss.

Fängelse i tre år

Båda männen utvisas och döms till fängelse i tre år, respektive tre år och sex månader, för grov stöld och häleri, grovt brott. Männen har även tidigare dömts för omfattande brottslighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.