Unga diabetiker gör sjukhusbesök via nätet

Uppdaterad
Publicerad

Unga vuxna med typ 1-diabetes är en grupp patienter som vården har svårt att nå. Nu har Akademiska sjukhuset utvecklat en virtuell mottagning på nätet för att kunna träffa patienterna där de befinner sig, istället för på sjukhuset.

Magdalena Wlad är 21 år och har typ 1-diabetes. Det är en kronisk sjukdom som kräver täta och noggranna kontakter med vården hela livet. Men den patiengrupp som hon tillhör, unga vuxna mellan 18 och 25, är patienter som lätt uteblir från sina nödvändiga kontroller.

– Man kanske flyttar eller reser mycket. Det händer mycket i livet och plötsligt ska man själv ta hand om en sjukdom som kanske ens föräldrar har tagit hand om tidigare. Om man inte dyker upp på mottagningsbesök så blir det problem, säger Magdalena Wlad.

Komplikationer senare i livet

Det är bland annat att genom nationella diabetesregistret som man har sett hur unga vuxnas värden blir sämre när de går fram barn till vuxna. Det är något som får konsekvenser senare i livet.

– Det är ett nationellt problem att vården inte når fram till unga vuxna diabetiker. De går från barnsjukvården till vuxensjukvården och i den övergånen tappar många kontakten med sin diabetessjuksköterska. Det är något som leda till komplikationer senare i livet och därför är det viktigt att fånga upp det, säger chef på Innovation Akademiska, Annika Remaeus.

En app ska göra mottagningen möjlig

På enheten Innovation Akademiska jobbar man bland annat med att utveckla innovationer och idéer och verkställa dem inom vården. Den här virtuella mottagningen har blivit verkligehet genom att man tillsammans med ett 30-tal unga typ 1-diabetiker har har utvecklat en app som ska fungera som en lättillgänglig mottagning. Det ska gå att göra ett sjukhusbesök var patienten än befinner sig och fungera på samma sätt som ett fysiskt sjukhusbesök.

– Man kommer till exempel kunna ha online-möten med kamera så att man kan se den man pratar med. Det kommer att finnas chat-funktioner. Man kan själv boka möten och planera bättre själv, säger Magdalena Wlad, som har varit med och tagit fram frunnktionerna i appen. 

Kommer det att bli lika bra kvalitet på de virtuella besöken som de fysiska.

Vi tror att det kommer att bli bättre kvaliet eftersom det är patienten som har kontrollen, säger Annika Remaeus.

Appens olika funktioner med bland annat viktiga registreringar av blodvärden och överföring av skyddad information ska vara sammankopplande men sjukhusets administrativa system. Enligt Annika Remaeus har mycket fokus lagts på säkerhet.

– Det är helt säker och äkar säkerheten i jämfört med patienter som till exempel tar kontakt via mejl.

För Mgdalena kommer det ervjuda mer frihet eftersom sjukhuset blir mer tillgängligt.

– För mig kommer det att göra den skillnaden att jag kommer att kunna få hjälp med olika problem som uppstår i vardagen och att jag kommer att kunna få kotankt med nården när jag behöver det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.