Upplänningen Simon Pettersson till JEM

Uppdaterad
Publicerad

Upplänningen Simon Pettersson kastade tidigare i år 60,25 meter i diskus och spräckte därmed kvalgränsen till junior-EM på 55 meter rejält. Nu laddar han för fullt inför tävlingarna i Tallinn den 9 till 12 juli.

På Örbyhus IP laddar han upp inför junior EM friidrott. Och hade man mätt framgångar i diskuskastning med hjälp av mest idylliska träningsanläggning hade nog stjärnskottet Simon Pettersson, från Sixarby utanför Tierp, redan vunnit för längesen.

– Jag älskar den här anläggningen! Det var här jag inledde min friidrottskarriär en gång i tiden och det är liksom gamla minnen och det är alltid skönt att komma tillbaka hit. Just med kolstybben och madrasserna som ligger här. Det är ju inte jättevanligt med kolstybb idag, säger Simon Pettersson som tävlar för Upsala IF.

Nej, det är sällan man ser någon med en tank ogrässprej på ryggen nu för tiden, redo att ta sig an de kolstybbebeklädda löparbanorna. Men det här handlar i första rummet inte om anläggningar.

Var mångkampare

Simon Pettersson är mångkamparen som märke att hans talang var som allra störst i diskuskastandet.

– Det är en väldigt härlig känsla när man får allt att stämma i diskus. När man får en perfekt träff och ser diskusen flyga iväg. Det är en härlig känsla tycker jag, säger han.

Den känslan har nu gett honom en plats på Junior EM i Tallinn i mitten av juli. Men han tackar också sin teknik. Trots att han är ett 1.96 långt och 99 kilo tungt muskelpaket anser han att han främst är en teknisk kastare, inte en fysisk.

– Jag behöver bygga mer muskler för att kasta längre, säger han.

Du ser ganska fit ut annars?

– Ha ha, ja men jag är egentligen liten jämfört med många andra kastare. Men kul att du säger det.

Europasexa

Med sina personbästa 60,25 meter i år är han för närvarande rankad 6a i Europa inför mästerskapet. Nu går han in i JEM för att först och främst ta sig till final. Och där försöka kasta längre än han någonsin gjort.

– Jag älskar att komma in på en fullsatt arena och möta publiken. Jag triggas av det och vill gärna försöka få igång publiken också. Det är ett driv jag har, säger Simon Pettersson.

FAKTA: Simon Pettersson

Född: 1994

Uppvuxen: Sixarby, utanför Tierp

Bor: Växjö

Gör: Diskuskastare sen 2013, tidigare mångkampare

Vikt: 99 kg

Längd: 198 cm

Moderklubb: Örbyhus IF

Nuvarande klubb: Upsala IF

Tränare: Vésteinn Hafsteinsson (Pensionerad isländsk diskuskastare som bland annat gjort fyra OS).

Förebild: Gerd Kanter (OS- och VM-mästare från Estland)

Meriter i urval: Silver på Nordisk-Baltiska mästerskapen 2014. 17:e plats på JEM 2013. Guld i diskus på JuniorSM 2013. Uppländskt distriktsrekord i diskus, 60,25 meter.

Personliga rekord i urval: Diskus, 60,25 meter. Längdhopp, 6,82 meter. Höjdhopp, 1,91 meter. Slägga, 50,25 meter.

Senaste nytt om uttagningarna till JEM i Tallinn hittar du HÄR.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.