Foto: TT

Uppsala får ökat kulturstöd

Uppdaterad
Publicerad

Åtta kommuner och nio fristående skolor i Uppsala län har fått Skapande skola-medel för nästa läsår. Nästan 6,5 miljoner kronor går till kulturverksamhet som 29 600 elever ska få ta del av.

Flera kommuner och flera skolor har fått ökat statlig stöd ifrån Kuturrådet. Det meddelar rådet i ett pressmedellande.

Östhammar, Älvkarleby och Tierps kommuner är tre kommuner som har förhållande vis långa avstånd till den professionella kulturen. Östhammars kommun får 500 000 kronor för att deras elever ska få träffa konstnärer inom olika områden, ta del av dans och teaterföreställningar, besöka museer med mera.

– Alla barn har rätt till kultur, starka konstnärliga uttryck och att möta en mångfald av uttryck. FN:s barnkonvention, regeringens kulturpolitiska mål och skolornas läroplaner bör uppfyllas! Skapande skola-bidraget är en del i ett gemensamt ansvarstagande, skriver säger Staffan Forssell, generaldirektör Kulturrådet.

Älvkarleby kommun får 175 000 kronor. Man arbetar sedan många år med att integrera naturvetenskap och teknik med konst, skapande och estetik i skolans arbete. Det kan till exempel bli fråga om cirkus, musik eller teater för och med eleverna.

Tierp får 490 000 kronor. Elever kommer att få uppleva professionell kultur som aktiva deltagare, besökare och publik. Det planeras besök på museer och teatrar, och eleverna ska få träffa film- och dramapedagoger och författare.

Imamskolan i Uppsala är en av friskolorna som får bidrag. De får 30 000 kronor som ett tillskott för att eleverna ska få ägna sig åt musikskapande med hjälp av någon professionell aktör.

Kulturrådets stöd

Kulturrådet fördelar närmare 180 miljoner kronor till drygt 400 skolhuvudmän över hela landet. Ansökningarna omfattar i år 825 000 elever.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.