Världens största (och bästa) cup

Uppdaterad
Publicerad

Storvreta arrangerar cupen som beskrivs som världens största i innebandy. 670 lag deltar med 11.000 deltagare. I dag måndag spelades de första finalerna, och efter nyårsuppehållet fortsätter cupen till 6 januari.

Cupgeneralen Peter Wennberg berättar att Storvretacupen tävlar med Gothia Cup om att kalla sig världens största innebandyturnering. Storvreta är störst i antal lag och deltagare räknat. Men eftersom cupen i Uppsala är delad i två delar – före och efter nyårshelgen vill Gothias innebandycup inte riktigt räkna den som en sammanhållen turnering.

– Men vi är goda vänner med Göteborg ändå, skrattar Peter Wennberg. De har lag från Norge och Danmark. Vi har lag från Finland och Ryssland. Så man kan väl säga att kvaliteten är lite högre här också, eftersom finnarna är med. De är bra.

Ukraina och Ryssland

Att lag från Ukraina och Ryssland deltar är lite speciellt med tanke på krigshandlingarna i Ukraina och på Krim under året. Men det har inte påverkat stämningen.

– Nej, det har gått bra, berättar Peter Wennberg. Ryssarna och ukrainarna bor till och med i samma skola.

När SVT Uppland besöker Allianshallen och Fyrishov är det full aktivitet i hallarna med mycket publik, hejaramsor, jubel och engagemang.

100 miljoner i turistintäkter

Deltagarna inhyses mellan matcherna i bland annat skolor och sovsalar. Uppsala kommun har hjälpt till att hitta lokaler.

Men många av de vuxna kring lagen, föräldrar och ledare, väljer att bo bekvämare – på hotell och vandrarhem. Det ger ett rejält uppsving för besöksnäringen i Uppsala under nyårsveckan.

– Ja, vi räknar med att cirka 15 vuxna följer med varje lag. Och de bor på hotell, äter på restaurang och shoppar här i Uppsala, säger Peter Wennberg. Många av dem firar nyår här också.

Han berättar också att han sett siffror på att turneringen ger Uppsala uppåt 100 miljoner kronor i ökade turistintäkter kring årsskftet varje år.

– Jag vet inte om jag ska tro på det – men omöjligt är det inte, säger cupgeneralen och ser nöjd ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.