Dataspelsoperationer på Ackis

Uppdaterad
Publicerad

På Akademiska sjukhuset har kirurger börjat integrera teknik från dataspelsvärlden för att uppleva operationer i 3D.

ST-läkaren Hamid Natghian förbereder sig för en operation, genom att dra på sig ett par 3D-glasögon.

– Med hjälp av glasögonen så kan jag gå igenom alla steg inför den operation jag ska vara med om imorgon. Det är som ett dataspel fast man opererar istället, säger han.

Det handlar om avancerad 3D-teknik där operationer filmats för att sedan kunna upplevas på nytt. Teknik med sitt ursprung från just dataspelsvärlden.

– Hela systemet är uppbyggt för att kunna uppleva filmerna i en virtuell miljö. Det är som ett tredimensionellt rum som omsluten tittaren, säger initiativtagaren och överläkaren Daniel Nowinski.

Som om du opererade själv

– När du sätter på dig glasögonen ser du kirurgens händer som om de var dina egna. Du upplever operationsrummet med ett synfält på 180 grader, säger Daniel Nowinski.

Tanken är att ST-läkare som går sin utbildning ska kunna uppleva operationer innan de själva ska utföra dem och kunna gå tillbaks till olika moment som sker under en operation för att öva. Akademiska är ett av de första sjukhusen att testa den nya tekniken som kommer från dataspelsvärlden. Och kanske är det här framtiden?

–Jag tror det, dels under utbildningen men även senare som en mer erfaren kirurg för att förbereda sin operation, säger Hamid Natghian.

I dagsläget finns bara en film framtagen på Akademiska, där information om patienten så som röntgenbilder också finns att titta på direkt i glasögonen. Men en helt förberedd kirurg blir du fortfarande inte utan att själv ha stått med skalpellen i hand på riktigt.

– Du måste träna alla moment, rörelser och grepp på riktigt så att de verkligen sitter i det motoriska minnet. Det måste du öva på och utföra själv konstaterar Daniel Nowinski.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.