Arkivbild Foto: SVT

Ytterligare bombhot mot skolor

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagsmorgonen bombhotades ytterligare tre skolor i Uppsala. Polisen bedömer hoten som icke trovärdiga.

Så sent som i går bombhotades Praktiska gymnasiet i Uppsala. I dag var det dags igen. Tre skolor fick under onsdagen in sms som sade att det fanns bomber i lokalerna. Skolorna var Praktiska gymnasiet, Kunskapsgymnasiet och Bolandsskolan.

– Vi har vidtagit åtgärder, men bedömer inte hoten som trovärdiga, säger Christer Nordström, presstalesperson vid Uppsalapolisen.

Bombhot i Uppsala

Den senaste tiden har flertalet skolor i Uppsalaområdet bombhotats vid olika tillfällen. Polisen misstänker att det finns ett samband.

– Vi kan inte utesluta det, säger Christer Nordström.

Ett specialteam har upprättats vid Uppsalapolisen som utreder de falska hoten.

– Med tanke om hur många de är så har vi en grupp som utreder dessa brott, säger Christer Nordström.

Falskt alarm

Enligt Christer Nordström är rubriceringen på dessa brott falsk larmning.

– I varje fall bedömer vi hoten som kommer in. I dessa fall har vi bedömt att det troligtvis rör sig om falsklarm och sagt till skolorna att de själva får bestämma vilka åtgärder de ska ta. Exempelvis utrymning, säger han.

Polisen är förtegen om vilken information som har kommit ut från sms:en och samtalen som tidigare har varit. Detta eftersom en utredning pågår.

Kommer hoten från samma nummer och är de riktade till samma person?

– Vi kan tyvärr inte säga så mycket om vad vi har fått fram. Men vi har fått fram en del information vi arbetar ut efter, säger Christer Nordström.

Uppsalapolisen är nu mån om att få in tips från allmänheten för att komma vidare i utredningen rörande de falska larmen.

– Dessa insatser tar tid och resurser. Vi tror ju att många på skolorna vet vem eller vilka som gör detta och vi har en del teorier vi arbetar utifrån, men än så länge har vi inga misstänkta. Vi vill verkligen få tag på den eller dessa som håller på med detta. De måste förstå att detta är allvarligt och att det inte kan fortsätta, säger Christer Nordström.

Bolandskolan och Kunskapsgymnasiet besloutade att fortsätta sin verksamhet, medan Praktiska gymnasiet utrymde och stängde ned verksamheten för dagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombhot i Uppsala

Mer i ämnet