Fängelse för mordbrand på Hammarö

Uppdaterad
Publicerad

Ett år och sex månaders fängelse blev domen mot den 39-åring som stått åtalad för fyra mordbränder på Hammarö.

Värmlands tingsrätt dömer mannen för en av de fyra bränder han stått åtalad för och friar honom alltså i tre fall.

Mannen döms också att betala 11 5000 i skadestånd till husets ägare.

39-åringen och hans sambo hade skrivit på för att köpa en villa på Lillmossevägen på Hammarö. Kort innan tillträdesdagen upptäcktes att någon försökt tända eld på husets fasad med hjälp av marschaller. Sen brann det i och intill huset ytterligare tre gånger innan 39-åringen greps.

Vid rättegången i slutet av mars erkände mannen att det var han som anlade den tredje branden, men han nekar till att ha med de andra tre att göra. Han berättade för rätten att han led av spelberoende och hade spelat bort de pengar han fått till husköpet. Han sa att han anlade branden för att skjuta på tillträdesdagen och få tid att spela och vinna tillbaka pengar.

Åklagare Tomas Olsson yrkade på att 39-åringen skulle dömas till fängelse i minst fyra- fem år för fyra fall av mordbrand. Han menar att 39-åringen haft motiv och att bevis styrker detta. Bland annat det faktum att han befunnit sig vid huset i anslutning till två av de andra bränderna. 

Värmlands tingsrätt valde redan efter rättegången att häva häktningen mot mannen, vilket var ett tecken på att man inte ansåg att bevisningen höll för att döma honom för samtliga bränder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.