187 jobb i Arvika ska bort

Uppdaterad
Publicerad

187 personer vid Volvo Construction Equipment i Arvika kommer att förlora sina jobb när företaget ska minska sin personalstyrka.

Under onsdagen infomerade ledningen de anställda om företagets beslut om att skära ner på personalstyrkan.

– Det är tungt givetvis, det är inget roligt besked att få. Det kändes som att det höll på att gå uppåt igen, säger Patrik Larsson som jobbat på fabriken i åtta år.

I nuläget rör det sig inte om något varsel. När 180 industriarbetare och sju tänstemän ska bort går företaget nu ut med en förfrågan och ett erbjudande om avgångsvederlag.

Varsel kan inte uteslutas

– Vi kommer att gå ut till alla anställda om en intresseanmälan och i slutet av april kommer vi se hur det ser ut, säger platschef Jonas Lakhall.

Men ska varsel undvikas så bygger det alltså på att 187 personer nappar på erbjudandet om avgångsvederlag.

– Vi kommer får titta på hur många som är intresserade. Men jag kan inte utesluta att det kan bli tal om ett varsel i framtiden, säger Jonas Lakhall.

En femtedel ska bort

Det är på grund av dålig lönsamhet som 450 anställda nu får gå från Volvo Construcion Equipments fyra fabriker i Sverige. På fabriken i Arvika bantas personalstyrkan med nära en femtedel. För många av de anställda var beskedet oväntat.

– Vi har väl känt på oss att det har varit lite trubbel i orderingången, men så kom det här beskedet, säger Bo Lundberg, vice ordförande i Metallklubben.

Hur är stämningen här?

– En del är ju oroliga och har funderingar på vad som kommer att hända i fortsättningen, fortsätter Bo Lundberg.

Toppar och dalar för lönsamheten

Det här är inte första beskedet om neddragningar som man får på fabriken i Arvika. Lönsamheten för produktionen har haft både toppar och dalar, vilket medfört en del varsel och uppsägningar dom senaste åren.

– Jag tror att vi har en möjlighet att vara konkurrenskraftiga och jag ser positivt på framtiden. Men det förutsätter ju att vi har en efterfrågan, säger Jonas Lakhall, platschef på Volvo i Arvika.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.