Foto: SVT

41 vårdplatser stängda – finns inte personal

Uppdaterad
Publicerad

Idag står 41 vårdplatser tomma på sjukhusen i Värmland. En av orsakerna är bristen på sjuksköterskor. Det här drabbar ytterst patienterna men nu försöker Landstinget komma åt problemet bland annat genom att införa en ny typ av sjukskötersketjänster.

Avdelning åtta på Centralsjukhuset i Karlstad. Här på avdelningen står åtta sängplatser tomma just idag.

På avdelning 34 två våningar upp är fyra sängar tomma och i hela det värmländska landstinget finns det 41 sängar utan patienter – ett av skälen är brist på sjuksköterskor.

– Fyra vårdplatser är inte utnyttjade hos oss. Så har det varit sen vi flyttade till de lokaler som vi just nu har. Det är Monica Magnusson, avdelningschef på 34:an som berättar.

– Vi får inte tag på sjuksköterskor. Det är konkurrens om dem.

”Sjuksköterskor ska inte tvätta sängar”

Tobias Kjellberg är hälso- och sjukvårdschef vid Landstinget i Värmland. Han anser att förklaringarna till att vissa platser inte är utnyttjade är flera.

– Inte bara en brist på sjuksköterskor. Det handar också om hur vi använder vår personal. Gör rätt personalkategori rätt sak i vården. Sjuksköterskor ska jobba med det som är vårdkrävande, inte tvätta sängar.

På Centralsjukhuset finns de flesta tomma sängarna – 21 stycken. I Arvika, som är en avsevärt mindre enhet, 12 stycken och i Torsby 8.

Ny modell

En förändring som genomförts och som testats är så kallade kombinations- och rotationstjänster. Sköterskorna arbetar en period på en vårdavdelning, sedan på mottagningen och i vissa fall i en annan del i vårdkedjan.

Den här modellen ska nu genomföras på avdelning 34.

– Vi har provat modellen på andra kliniker med framgång. Nu ska vi  också öppna upp omvårdnadsplatser istället för akutsjukvårdsplatser. Det ska förbättra situationen.

Tomma vårdplatser är en icke önskvärd situation för den värmländska sjukvården.

Patienterna behöver de här 41 sängarna som just nu står tomma.

– Absolut. Vi behöver dem. Om vår rekrytering till de omgjorda tjänsterna lyckas, ska vi succesivt ta de fyra nu tomma vårdplatserna i bruk, säger Monica Magnusson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.