Hudndratals tjänster kan dras in när hälso- och sjukvården måste spara. Foto: Arkiv

Hundratals tjänster kan försvinna från landstinget

Uppdaterad
Publicerad

400 tjänster kan försvinna från landstinget i Värmland när hälso- och sjukvården måste spara.

Landstinget i Värmland har brottats med dålig ekonomi under en längre tid. Prognosen för 2015 är att hälso- och sjukvården går mot ett underskott på 350 miljoner kronor. Prognosen för hela landstinget är ett underskott på 137 miljoner.

Nu måste åtgärder vidtas och i kväll berättar hälso- och sjukvårdschefen Tobias Kjellberg hur många tjänster som kan komma att försvinna från landstinget.

– Det är väldigt svårt att säga att det är ett visst antal tjänster, men vi behöver vara 300 färre årsarbetare vid nästa årsskifte. Eftersom många av våra medarbetare jobbar deltid så kan 400 tjänster vara en rimlig siffra utifrån den ekonomiska utmaningen, säger han.

Beslut nästa vecka

I morgon tas frågan upp i landstingsstyrelsens arbetsutskott, och på tisdag i nästa vecka fattar styrelsen beslut om besparingsåtgärderna.

Tobias Kjellberg betonar att det är lång väg kvar innan det kommer ett slutligt besked om hur många tjänster som kan försvinna. Först ska en eventuell övertalighet identifieras, sedan ska det göras risk- och konsekvensanalyser på varje verksamhetsområde.

– Nu finns det risk att vi bara oroar de anställda, vi vet inte hur konsekvenserna kommer att se ut ännu, säger Tobias Kjellberg.

På onsdag har landstinget kallat till presskonferens för att ytterligare presentera bland annat de kortsiktiga åtgärder som krävs för att hantera den ekonomiska situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.