Bild från Abundancefestivlaen 2013. Foto: SVT

Abundance får kvalitetsstämpel

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella dansfestivalen Abundance i Karlstad har som en av två dansfestivaler i Norden fått den sk EFFE-märkningen.

Totalt har 761 festivaler från 31 olika länder fått den nya europeiska EFFE-märkningen. Den internationella dansfestivalen Abundance, som arrangeras av Region Värmland, är en av dem som fått utmärkelsen.

– Vi kan vara stolta att en värmländsk festival har valts ut till en av de bästa i Europa. Det stärker arbetet som vi lyfter i Värmlandsstrategin om ett rikt kulturliv som bidrar till gemenskap och en positiv bild av vår region, säger Tomas Riste, (S), regionråd, i ett pressmeddelande.

”En fjäder i hatten”

Abundance är den enda renodlade dansfestivalen i Sverige som fått EFFE-märkningen och det är en av två dansfestivaler i hela Norden. Enligt Region Värmland innebär det att det är en festival med betydande inverkan på det lokala såväl som det nationella och internationella planet.

– För oss, som har jobbat- och jobbar med dansutveckling på Region Värmland är detta självklart en fjäder i hatten och en sporre att fortsätta utveckla Abundance i en anda av gemenskap över gränser, generositet gentemot publik och deltagare och ett överflöd av dans. Karlstad kommer att exponeras internationellt i festivalsammanhang vilket innebär att fler kvalitativa danskonstnärer ansöker om medverkan i festivalen. Det ger oss ett större urval i den konstnärliga beslutsprocessen. Festivalen får den uppmärksamhet vi tycker att den förtjänar, både i Sverige och i Europa, säger Håkan Mayer, Dansutvecklare på Kulturcentrum, Region Värmland.

Nästa festival 2016

Abundance startade som ett utbytesprojekt med Colombia 2004. Sedan dess har festivalen arrangerats 2007, 2010 och 2013.  Nästa år är det dags igen. Under tre dagar, från den 8:e till och med den 10:e september hålls festivalen då.

Det stora partytältet på Stora Torget återkommer och det kommer att fyllas med danskonst och föreställningar från olika delar av världen. Dessutom kommer allmänheten kunna ta del av dans på stan och övriga arenor.

– Något vi denna gång tänker lägga extra fokus på är publik- och arrangörsarbete. Workshops och seminarier med kunnigt folk från Riksteatern bland annat, säger Meyer.

Ska kopplas till andra områden

Han berättar även att festivalen 2016 kommer att kopplas till andra områden i Karlstad som Kronoparken och Våxnäs för en ökad delaktighet.

– Skillnad från förr är en tydligare förankring i värdegrunder som skall genomsyra hela arrangemanget. Och så är hela festivalen, som vanligt, gratis, tillägger han.

Det här är EFFE

EFFE (Europe For Festivals, Festivals For Europe) som grundats av European Festivals Association, fungerar som en plattform för invånare och professionella att upptäcka festivaler runtom i Europa. Organisationen har sprungit ur ett samarbete med Europakommissionen och Europaparlamentet. EFFE:s första initiativ var att ta fram en kvalitetsstämpel. En utmärkelse som talar om att festivaler håller hög konstnärlig kvalitet samt att de är tydligt engagerade i konst. Detta för att höja värdet för den Europeiska kulturen.

Källa: Region Värmland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.