Foto: Privat och SVT

Agnes, 11, ville hjälpa flyktingar – statsministern ringde upp

Uppdaterad
Publicerad

11-åriga Agnes Olsson skrev till statsministern och undrade hur hon skulle hjälpa flyktingar. Nu vill Stefan Löfven ta en fika med Agnes.

Det var i måndags som familjen Olsson på Hammarö såg på nyheterna som rapporterade om flyktingkrisen. Tv-inslaget berörde 11-åriga Agnes Olsson djupt.

– Vi satt framför tv:n och det var hemska bilder. Agnes frågade: ”Mamma vad kan man göra, hur kan man hjälpa?”. Jag och min man visste inte vad vi skulle svara så vi sa ”skriv ett brev till statsministern”, berättar Anna Olsson, mamma.

#flykt

Glömd adress

Agnes nappade direkt och satte sig ner och skrev – men hon glömde att skicka med sina kontakuppgifter. Det här fick Stefan Löfven att under lördagen gå ut med en inspelad Agnes-efterlysning i sociala medier

– Vi fick syn på filmen i morse och vi blev helt chockade. Vi tittade flera gånger och Agnes grät. Det var så fint det Stefan Löfven sa, vi blev rörda hela familjen, säger Anna Olsson.

Vem är Agnes?

I filmen tackar statsministern för brevet och säger bland annat att ”ditt brev Agnes visar att alla faktiskt kan göra någonting”.

– Om alla gjorde som du Agnes, så skulle så mycket vara vunnet. För den som tvingas lämna allt man älskar är det viktigast att känna sig välkommen på den plats man hamnar, sade Löfven i videon.

Och så ville statsministern ha hjälp att hitta rätt Agnes Olsson.

– Vi såg hur det filmen spreds på Facebook, det bara exploderade. Flera skrev att det bara var en pr-kupp och att Agnes inte fanns. Så vi kände att vi måste ju svara, så Agnes spelade in en egen film. Och jag skrev på Facebook och förklarade att Agnes är min dotter, säger mamma Anna.

Ska fika i Stockholm

Det hann bara gå en liten stund, sedan ringde telefonen.

– Det var statsministern! Alltså herregud, vi skulle städa i dag och så ringer Stefan Löfven, säger Anna Olsson och skrattar.

Hur reagerade Agnes?

– Hon fnittrade mest, vi var chockade allihop. Vi pratade med honom båda två och hans press-stab har sagt att de vill att vi hör av oss nästa gång vi är i Stockhom så får vi komma och fika.

Det låter som en omtumlande dag.

– Ja, verkligen. Jag undrar när jag egentligen ska få städat, säger mamma Anna och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet