Akut brist på skolplatser

Uppdaterad
Publicerad

Ett 40-tal asylsökande barn har på kort tid kommit till Filipstad men det saknas både lokaler och lärare för att klara deras skolundervisning menar kommunalrådet Per Gruvberger (S).

Det är akut brist på skolplatser till asylsökandes barn i Filipstad. Det hävdar kommunalrådet Per Gruvberger (S) som snarast kräver ett möte med ansvarig personal på Migrationsverket i Värmland.

Efterfrågan på undervisning har ökat efter att flyktingförläggningen i det gamla lasarettet i Filipstad fyllts med asylsökande barnfamiljer.

#flykt

–  Cirka 40 skolbarn ska kommunen med kort varsel ordna fram skolundervisning till, enligt Per Gruvberger (S). Vi har helt enkelt inte lokaler och lärare för att få fram de här platserna, säger han.

Gruvberger begär nu ett möte med Migrationsverket för att diskutera bland annat det här frågorna.  

– Vi har tidigare fått uppfattningen att anläggningen i före detta lasarettet är olämplig för barnfamiljer och det gör att vi är helt oförberedda på att ta emot fler skolbarn i Filipstad, säger Per Gruvberger. Dessutom har vi redan tagit emot många flyktingar under lång tid och flyktingmottagandet borde vara jämnare fördelat över landet, säger han.

Migrationsverkets presschef, Fredrik Bengtsson säger att han har full förståelse för kommunernas situation, men säger också att de asylsökande måste få tak över huvudet.

– Vi skulle gärna se att vi kunde fördela flyktingarna jämnare på fler kommuner, men det är ett politiskt beslut, säger Fredrik Bengtsson på Migrationsverket till SVT Nyheter Värmland.

Under eftermiddagen fick kommunalrådet besked från Migrationsverket att flera av familjer snart ska flyttas till andra boenden. Därför avvaktar kommunen tills vidare med att ordna platser inom skola och barnomsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet