Flera matbutiker i Säffle fick påhälsning av Lindbackens äldreboende. Foto: Attendo

Äldreboende blev Säffles luciatåg

Uppdaterad
Publicerad

Årets luciatåg i Säffle blev inställt på grund av att för få ville vara med och lussa. Men då grep Lindbackens äldreboende in, där deltagarna är mellan 86 och 97 år gamla.

Viola Larsson, Karin Jansson, Elvy Christoffersson, Brita Lange, Barbro Eriksson, Ingrid Hult, Viola Jakobsson, Märta Björklund. Alla är de äldre damer som bor på Lindbackens äldreboende i Säffle. Och alla var de under fredagen tärnor i Säffles luciatåg. Totalt hann de med tre framträdanden i Säffles matbutiker.

– Vi har redan en kör och då kändes det som en bra idé att öva in luciasånger, berättar Helene Rönnberg, verksamhetschef på Attendo Lindbacken.

Åkte färdtjänst

Idén kom från två anställda på boendet, Angelica Jareke och Mia Arnell. Båda två gick med i tåget och Angelica var lucia.

– Det är inte ofta luciatåget kommer med färdtjänst, säger Helene Rönnberg. Men så var det i år i Säffle.

– Man får själv bestämma om man vill vara klädd i luciakläder och om man vill ha glitter i håret, berättar Mia.

Ingrid Hult och Märta Björklund är två av tjejerna i kören. 91 år gamla har de sina vackra stämmor kvar.

– Det är så roligt att sjunga!, tycker Märta.

– Jag sjöng mycket i min ungdom, berättar Ingrid.

Tårar och gläje

Det blev ett mycket uppskattat luciatåg. Den yngsta i kören är 86 år gammal och den äldsta är 97. De sjunger traditionella julsånger med hjärtans lust.

– Folk applåderade och det kom tårar. Det är klart, är man 97 år och aldrig direkt har varit med och lussat så är det häftigt, säger Helene Rönnberg.

Det var en del problem med sen färdtjänst under dagen och förseningar för det mogna luciaföljet.

– Det blir ju lite jobbigt för de äldre men de höll modet uppe och spred verkligen glädje. Det är en stor grej att dra igång när äldre människor är med men det var det värt!, säger Helene Rönnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.