Så ska BUP klara köerna

Uppdaterad
Publicerad

De värmländska barn och ungdomar upp till 18 år som väntar på att få neuropsykiatrisk utredning erbjuds någon form av stöd under tiden. De som söker för annat än neuropsykiatri behöver inte vänta så länge.

Många föräldrar oroas över väntetiden till neuropsykiatrisk utredning hos barn- och ungdomspsykiatrin, BUP.

– Jag förstår att det kan kännas jobbigt att vänta på att få tid. Men alla erbjuds stöd och alla som behöver hjälp får det, säger tf. verksamhetschef Maria Svensson i ett pressmeddelande

Utredning utanför Värmland

Alla föräldrar eller vårdnadshavare till barn som sätts på väntelistan för neuropsykiatrisk utredning får brevledes information om att de har rätt att göra utredningen någon annanstans än i Landstinget i Värmland. De får också en inbjudan till föräldrautbildningen Första hjälpen. Under kursen ges förutom just första hjälp, även information om att föräldrarna kan ringa till BUP om de behöver mer hjälp medan de väntar på utredning.

Under tiden januari – mars i år skickade BUP cirka 100 remisser för neuropsykiatrisk utredning utanför Värmland. Under samma tid tillkom 130 barn som behövde neuropsykiatrisk utredning och 70 barn blev klara med sin utredning på BUP i Värmland.

De flesta av dem som väntar på utredning tackar ja till föräldrautbildning. Många har också annan kontakt medan de väntar.

Antalet insatser har ökat

Det är bara för de neuropsykiatriska utredningarna som BUP inte klarar vårdgarantin.

– För att komma till vår allmänpsykiatriska mottagning behöver man inte vänta så länge. 90,5 procent av våra nybesök får tid inom 30 dagar. Därmed klarar vi vårdgarantin, säger Maria Svensson.

Under årets tre första månader hade BUP sammanlagt 4 878 patientbesök vilket kan jämföras med 4 807 under samma tid 2014. Räknar man med även andra insatser, som till exempel telefonsamtal, har insatserna ökat från 7 011 de första tre månaderna 2014 till 7 784 samma tid i år.

Nytt arbetssätt

Enligt den plan som nu finns ska antalet besök, inklusive neuropsykiatriska utredningar, öka de närmaste åren. Flera åtgärder ska leda fram till det.

BUP har i april förändrat sin organisation och sitt arbetssätt. I den nya organisationen har varje mottagning resurser för både utredning och behandling. Det finns nu tre mottagningar för neuropsykiatri, en för allmän barn- och ungdomspsykiatri och en för intensiva insatser.

I det nya arbetssättet på de neuropsykiatriska mottagningarna ingår att utredningar görs stegvis, under kortare tid än tidigare och med tidiga behandlingsinsatser. Målet är att patienten ska ha kontakt med samma personer vid både utredning och behandling.

– Allt det här ska leda till att fler barn får hjälp fortare och att väntetiden till neuropsykiatrisk utredning minskar, säger Maria Svensson.

Som SVT Nyheter Värmland tidigare har rapporterat, är den genomsnittliga väntetiden för barn och ungdomar som väntar på en neuropsykiatrisk utredning hos BUP två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.