Långa utryckningstider för ambulans i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Mer än en tredjedel av värmlands kommuner har bland de längsta utryckningstiderna för ambulans i landet. Det visar de senaste siffrorna i Öppna Jämförelser från SKL, Sveriges Kommuner och Landsting.

I Värmland tar det längst tid för ambulansen att komma fram i kommunerna Eda, Munkfors, Forshaga, Grums, Storfors och Kil. Invånarna i Eda kommun får vänta allra längst innan ambulansen kommer. Där är mediantiden 25,6 minuter, vilket kan jämföras med 14,8 minuter, som är mediantiden i hela landet.

– Av tradition är det ju de här kommunerna där vi tidigare har haft längre insatstider så det förvånar mig inte så mycket, kommenterar Wolmer Edqvist som är tillförordnad verksamhetschef på ambulanssjukvården i Värmland.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Saknar ambulansresurs

SVT:s analys ger ett tydligt mönster; Kommuner som saknar ambulansresurs har de klart högsta responstiderna. I Värmland saknas ambulans i sex kommuner – fem av dem har de längsta väntetiderna. Det är Eda, Forshaga, Kil, Storfors, Grums och Hammarö.

– De här orterna har sedan tidigare haft långa insatstider och det beror ju på att man inte har en ambulans. Däremot har man ambulans som rör sig mycket i området – till exempel Grums kommun där man har en ambulans som ofta rullar igenom. Det kan vara Säffleambulansen, Årjängsambulansen som åker där på väg tillbaka från ett uppdrag och då är de disponibla för nya uppdrag, säger Wolmer Edqvist.

Men är det rimligt att invånare får vänta längre i vissa kommuner där ni har valt att inte placera ambulanser? 

– Den frågan kan man ju ställa sig. Vi har inte kapaciteten, som det är i dag, att ha ambulanser i samtliga kommuner, säger Wolmer Edqvist.

Högst 14 minuter

De egna tillgänglighetsmålen hos ambulanssjukvården i Värmland säger bland annat att mediantiden för prio1-fall, alltså fall som har högsta prioritering, ska vara högst 14 minuter, och även om landstinget på länsnivå närmat sig sina tillgänglighetsmål så är det en bit kvar.

För att förbättra responstiderna arbetar landstinget numera bland annat med så kallade passningsuppdrag. När det saknas ambulansresurser på vissa orter förflyttas ambulanser så att de kommer närmare vid ett eventuellt larm. Under 2014 började ambulanshelikoptern användas, vilket är en resurs i sammanhanget, enligt Edqvist.

Förbättringsarbete pågår

Det senaste året har det också pågått ett förbättringsarbete inom verksamheten.

– Under 2014 har vi gjort en genomlysning av alla prio 1-larm där vi inte nådde fram enligt målnivån och det har lett till att vi reviderat våra direktiv til SOS Alarm, det har också inneburit att vi infört så kallad automatisk klargöringstid för ambulansen när man lämnar av en patient. Där har vi gått från 19 minuter till 16,3 minuter, vilket innebär att om ambulansen blir disponibel en minut tidigare frigör det – på årsbasis på alla transporter till akutmottagningarna – 20 dygns ambulans.

Tre av Värmlands kommuner hittar vi också i landets toppskikt i Öppna jämförelser. Det är Karlstad, Arvika och Kristinehamn. Den sistnämnda har den fjärde kortaste mediantiden i hela Sverige.

Fakta responstider

Munkfors: 24,3 minuter i mediantid

Forshaga: 22,4 minuter i mediantid

Grums: 21,5 minuter i mediantid

Storfors: 19,6 minuter i mediantid

Kil: 19,1 minuter i mediantid

Responstiderna per kommun kommer från SKL:s Öppna jämförelser, som i sin tur bygger sina data på uppgifter från SOS Alarm.

Responstiderna anger tiden från samtalet till 112 fram till att ambulansen är framme vid adressen. Uppgifterna för 2014 avser 1 juni 2013 till den 31 maj 2014. Sekunderna är omgjorda till decimaler, t ex betyder en mediantid på 14,8 att det tar 14 minuter och 0,8 x 60 = 48, alltså 14 minuter och 48 sekunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – AMBULANSER

Mer i ämnet