Ambulansplacering ses över

Uppdaterad
Publicerad

I många år har ambulanserna var stationerade på samma platser, men nu ska landstinget se över organisationen.

Vi har i flera reportage rapporterat om utryckningstiderna för ambulansen och att de varierar stort mellan länets kommuner. Ambulanserna har funnits på samma orter i Värmland sedan början av 1960-talet, enligt landstinget. Det har varit i stort sett samma geografiska organisation med undantag för mindre förändringar såsom dagambulansers placering. Men nu ska den över femtio år gamla organisationen utredas:

–Vi ska titta på våra insatstider och var folk bor, åldersstrukturen osv. Ambulanserna är placerade på de orter vi har dem i dag sedan många år. Sjukvården kommer att göra en stor förändring 2016 och då kanske vi får anpassa oss till den också, säger Wolmer Edqvist tf verksamhetschef Ambulanssjukvården i Värmland.

Tio av länets kommuner har ambulans. Sex kommuner saknar ambulans: Eda, Forshaga, Kil, Storfors, Grums och Hammarö. Men orter har blivit mindre och befolkningen äldre.

Varför vill ni göra det här nu?

–Det är ett led i att kunna tillmötesgå värmlänningarnas behov av sjukvård och akutsjukvård, säger Wolmer Edqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.