Är en varghund hund?

Uppdaterad
Publicerad

Varghundsuppfödaren Oddvar Johnsen i Knappåsen utanför Ekshärad hoppas nu på att regeringsrätten ska ge honom rätt.

Tvisten mellan honom och myndigheterna är flera år gammal och gäller om han behöver tillstånd för att föda upp sina blandrashundar eller ej.

– Men när de hela tiden kallar dem för hybrider kan jag ju inte registrera dem som hundar, säger Oddvar Johnsen till Värmlandsnytt.

Hagfors kommun menar att lagen kräver att Oddvar Johnsen måste ha tillstånd för uppfödning av hundar eftersom han har fler än tio djur.

Vid en inspektion 2004 fanns 26 blandrashundar på gården och kommunen uppmanade honom att sluta med uppfödningen och satte samtidigt ett vite på 10 000 kronor.

Länsstyrelsen och länsrätten avslog hans överklagan. Medan kammarrätten inte tog upp fallet. Nu står hans hopp till regeringsrätten.

Frågan kan vara principiellt viktig. En dom skulle kunna ge svar på var juridiken drar gränsen mellan hund och varg och om det verkligen finns någonting som kan kallas varghybrid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.