Läkaren ska ha tjänstgjort under en tid på vårdcentralen i Årjäng. Foto: SVT arkiv

Årjängsläkare ska granskas

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget ifrågasätter kompetensen hos en läkare som arbetat i Värmland och vill att att Inspektionen för vård och omsorg gör en granskning.

Läkaren har arbetat vid vårdcentralen i Årjäng men landstinget vill nu att läkaren kompetens undersöks då det finns tveksamheter i diagnostisering och behandling av patienter.

–Han har inte satt diagnoser och behandlat utifrån de riktlinjer som vi jobbar när det gäller vissa sjukjdomar och då kan vi inte ha honom kvar i verksamheten. Vi har också en skyldighet att anmäla om vi tror att det finns en riskindivid inom sjukvården i landet, säger Mia Mossberg, verksamhetschef för landstingets vårdcentraler västra Värmland.

Hur blev ni uppmärksammade på saken?

–Det var en i personalen som uppmärksammade att det inte stämde med den diagnos eller den ordination som en patient hade fått och då blev vi chefer kontaktade, säger Mossberg.

Hyrläkare

Läkaren har arbetat som hyrläkare på vårdcentralen från och till under cirka ett års tid. I mitten av mars inledde landstinget en granskning av journaler och läkaren fick sluta den 10 april i år.

Patienter som kan vara drabbade kommer att kontaktas av vårdcentralen eller har redan blivit kontaktade.

–Det vi hittat är upp till cirka 15 patienter i vår egen granskning. Antingen är de informerade eller kommer att bli, säger Mossberg. Men vi kommer att fortsätta granska fler journaler, fortsätter hon.

Ingen allvarligt skadad

Läkaren har inte jobbat på någon annan vårdcentral i Värmland. Han har, enligt landstinget, både norsk och svensk läkarlegitimation och jobbade i Norge innan han kom till vårdcentralen i Årjäng.

Ingen patient ska ha fått någon allvarlig vårdskada

–Han menar att han behandlat som han gjort i Norge men det är ju inte acceptabelt här, säger Mossberg.

Nu blir det upp till IVO, Inspektionen för vård och omsorg att utreda. IVO kan sedan i sin tur anmäla till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd som kan pröva om läkaren ska ha kvar sin svenska legitimationen eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.