Arne kan varken äta eller klä på sig – får inte hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Arne Ivarsson i Degerfors är svårt sjuk i Parkinson. Han är så dålig att han varken kan äta eller klä på sig själv. Ändå får han inte hjälp av en personlig assistent hela dagen.

Livet förändrades för Arne när han var 35 år. Innan dess var han frisk, levde ett aktivt liv och gillade att idrotta.

Fram till för några år sedan, hade han hjälp dygnet runt av personliga assistenter, och kunde få gå ut och styra sitt liv mer. Men nu har han inte det längre.

Ansågs kunna äta själv

Efter en prejudicerande dom i Regeringsrätten 2009 skärptes reglerna och Försäkringskassan nekade Arne assistansersättning, eftersom han ansågs kunna äta sin kvällskorv själv.

– Jag behöver hjälp på kvällen, säger Arne mödosamt. Han har också mycket svårt att prata.

Får inte assistans hela dagen

Istället ska kommunen hjälpa Arne, men då får han bara en personlig assistent fram till halv tre, efter det ska hemtjänsten hjälpa honom. De har ont om tid, och hinner inte alltid handla mat, eller klä honom.

Arnes vän Karina Frantzén, som tidigare jobbat som hans assistent, tycker att det är hemskt att se honom så hjälplös.

– Är man så sjuk som Arne är och har ett sådant hjälpbehov, enormt hjälpbehov, dygnet runt, han kan inte förflytta sig själv och är stundom lam i armar och händer, så är det klart att han har rätt att ha personliga assistenter.

”Vi följer bara reglerna”

På Försäkringskassan säger generaldirektör Ann-Marie Begler att det inte är deras ansvar. Det är politikerna som sätter ramarna, säger hon. Försäkringskassan följer bara reglerna.

– Jag utgår och hoppas på att kommunen ger Arne den hjälp han behöver, säger Ann-Marie Begler.

Men har inte Försäkringskassan något ansvar här?

– Nej, för de som faller utanför ramen för lagstiftningen har vi ingen möjlighet att ge pengar.

Många får avslag

Och Arne är inte ensam. Det är vanligare i dag att Försäkringskassan både drar in assistansersättning och avslår ansökningar. Sedan Försäkringskassan 2010 började föra statistik över den så kallade tvåårsprövningen har i snitt var tionde funktionshindrad varje år fått sin statliga assistansersättning indragen.

SVT Nyheter kan nu också visa att det i dag är betydligt vanligare att de som söker första gången, än det är att få rätt till hjälp. Förut var det tvärt om. Karina, som har hjälpt Arne i alla år tycker att lagen blivit godtycklig och bara gäller för några få.

– Det är en rättsskandal. Nu när det ska dras åt sedan några år, då blir människor som är helt beroende av personlig assistans drabbade och mister assistansen.

Så fungerar assistansersättning

Assistansersättning är den ersättning som personer med svår funktionsnedsättning får för att anlita personliga assistenter.

För att få personlig assistans ska den som söker ha en stor och varaktig funktionsnedsättning och behöver hjälp för att klara sina grundläggande behov, det vill säga vanliga saker som att tvätta sig, klä på sig, prata med andra, äta eller gå på toaletten.

Den som söker måste vara under 65 år.

Den som fått assistans får själv välja vem som ska anordna assistansen. Det kan vara kommunen, ett kooperativ eller ett assistansföretag.

Ersättningen är 284 kronor för varje assistanstimme.

Om du behöver assistans i mer än 20 timmar i veckan så är det Försäkringskassan som gör bedömningen och betalar all tid över 20 timmar per vecka.

I dag är det 16.000 personer som får assistansersättning och det kostar ungefär 30 miljarder.

Källa: Försäkringskassan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.