Arvikahögstadium hotat

Uppdaterad
Publicerad

Högstadiet vid Järvenskolan i Gunnarskog är nu hotat av nedläggning och föräldrarna protesterar.

 Kommunens tjänstemän har lagt fram ett förslag där Arvika kommun bara ska ha en enda jättestor högstadieskola i tätorten.

– Många av ungdomarna har gått här från de var jättesmå. De känner alla, har en trygghet, en hög närvaro i skolan och gör bra ifrån sig, säger Ingela Loberg, förälder.

Skola för 850 elever

På Järvenskolan i Gunnarskog går idag 49 högstadieelever i årskurs 7-9. Men om kommunens tjänstemannaförslag går igenom försvinner högstadiet här redan nästa höst, då flyttas eleverna till Kyrkebyskolan i centrala Arvika. Hösten 2018 flyttar de sen in i en ny stor högstadieskola i centrala Arvika, med 850 elever.

– Bygger vi en ny skola så kan vi samla resurserna på ett helt annat sätt och även lärare med den ämnesbehörighet, som man ska ha för att uppfylla skollagen, säger Aina Wåhlund (S), ordförande i utskottet lärande och stöd.

– Skolan är ett jätteviktigt argument för att vi ska bo här i Gunnarskog, att vi har en komplett skola från förskolan till nian. Nu urholkar man det lite genom att ta bort det här högstadiet, säger Jimmy Olsson, förälder vid skolan.

Inga besparingar

Enligt Wåhlund handlar centraliseringen inte om ekonomiska besparingar, kostnaderna för eleverna är den samma var de än går i skola. Däremot blir det en mer likvärdig skola där eleverna kan välja mellan fler språk till exempel, var man än bor i kommunen. Dessutom har 25 elever i Järvenskolans upptagningsområde valt att inte gå på högstadiet i Gunnarskog, enligt Aina Wåhlund. I stället har de valt Centralskolan, Kyrkebyskolan eller Estetiska skolan.

– Vad det beror på vet vi inte än, säger Aina Wåhlund (S), ordförande i utskottet lärande och stöd.

Men de eleverna har lämnat under flera års tid, inte enbart inför höstterinen 2015.

– Inför hösten var det totalt fyra elever som lämnade skolan, en gick till Centralskolan och tre valde friskola, säger Carin Gannholt, Järvenskolans rektor.

Gannholt säger också till SVT Nyheter Värmland att en elev började på Järvenskolan efter att ha gått på Centralskolan och en elev kom tillbaka från en friskola vid terminsstarten.

Längre restid

För högstadieelever som bor i Gunnarskog betyder en flytt 25 minuters längre resväg till skolan, enkel väg, för några elever upp till en timme.

– Det påverkar både fritid och läxläsningen, säger Jimmy Olsson, förälder.

Men skulle det inte vara bra att få en ny fräsch skola där eleverna får nya kompisar?

– Absolut men alla passar inte på ett stort högstadium. Ett val, ett alternativ till en stor skola måste finnas, säger Aniette Ohlson, förälder.

Skulle det inte kunna finnas alternativ i en kommun som Arvika, med flera högstadium?

– Det skulle det säkert kunna göra och det finns ju inget beslut än. Vi vet ju inte vad vi kommer fram till, säger säger Aina Wåhlund (S). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.