Pensionärer fixar succéauktion

Uppdaterad
Publicerad

De är ett gäng pensionärer som brinner för idrott. Och när ortens klubb behövde få in pengar bestämde dom sig för att börja anordna auktioner. Det blev succé – på tio år har man dragit in cirka 3,5 miljoner till IFK Munkfors – och folk vallfärdar för att buda.

– Det är holländare, det är tyskar, det är norskar, svenskar. Det brukar vara invasion när vi håller sommarauktion, det är jättepopulärt, säger Lars Erik Persson, auktionsutropare.

Det var när inkomsterna från bingo-verksamheten och bingolottoförsäljningen började sina som auktionsidén föddes. I dag är dom ett 20-tal pensionärer som jobbar ideellt – med att hämta grejer, lasta i och ur, organisera och hålla cirka 15 auktioner per år.

Den äldsta i gänget är 85 år gammal men det hindrar inte, Lars Erik Persson till exempel hade aldrig ropat ut en pryl i hela sitt liv innan han startade Munkfors auktioner.

– Jag gillar att snacka mycket och prata med folk, och så gillar jag skarpt när publiken bjuder över varandra. I bland är det i samma familj som man bjuder över varandra, frun och gubben budar mot varandra, då blir det extra kul, säger Lars Erik Persson.

Slitsamt men kul

I år firar föreningen som anordnar auktionerna tio år, hittills har man dragit in cirka 3,5 miljoner kronor åt IFK Munkfors. Pengar som gått och går till underhåll av hockeyhallen och konstgräsplanen i Munkfors. Det finns även planer på att bygga en helt ny mulisportanläggning.

Det är mycket slit, men pensionärerna gör det för ortens idrottsförening, för gemenskapen och för att det är så himla kul.

– Det är hjärtat för idrottsföreningen. Jag har varit tränare i fotboll, spelat både ishockey och fotboll själv, det sitter i märgen, säger Sonny Hagström på Munkfors auktioner.

Hur länge orkar ni fortsätta?

– Det blir till när Sankte Per tar oss misstänker jag. Om han kommer någon gång då är det väl slut, inte förr, säger Sonny Hagström och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.