Foto: TT

Barnmisshandlare mister vapentillstånd

Uppdaterad
Publicerad

En värmländsk man som dömts för misshandel av sina barn får inte behålla sitt tillstånd att inneha skjutvapen. Det slår högsta förvaltningsrätten fast efter att mannen gått till högsta instans för att få utrett om han dubbelbestraffats i strid med Europakonventionens förbud mot dubbel bestraffning.

Mannen överklagade ett polisbeslut om att dra in hans vapentillstånd till Förvaltningsrätten som upphävde polisens beslut. Den domen överklagades i sin tur av Polisen till Kammarrätten som fann att polisen gjort en korrekt bedömning. Då vände sig mannen till Högsta förvaltningsrätten som dock inte finner att det handlar om dubbelbestraffning utan om en prövning av den personliga lämpligheten att inneha vapen.

Mannen är dömd för att under en längre tid ha utsatt sina minderåriga barn för misshandel. Högsta förvaltningsdomstolen finner därför inte att mannen uppfyller de lagkrav på laglydnad, omdöme och pålitlighet som krävs för att få inneha vapen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.