Beslut om stadshuset idag

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelse säger ja till en försäljning av stadshuset i Karlstad till fastighetsbolaget bakom IT-bolaget My Life Diary.

–  Det handlar om att kommunen har i uppdrag att jobba för etableringar, säger kommunalrådet Per-Samuel Nisser (M).

Politikerna i kommunstyrelsen är inte överens. Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill istället sälja fastigheten till högstbjudande, men behålla tomtmarken i kommunens ägare.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

– Det här är inget försök till oppositionspolitik. Jag kan inte förstå att det är värderingen på 51 miljoner som är den rätta. Ta ett steg tillbaka och räta ut alla frågetecken, säger Linda Larsson (S), kommunalråd i opposition.

– Jag förstår inte hur ni resonerar, jag blir alldeles matt, säger hon.

Hon hävdar att det finns ett antal intresserade och så sent som idag anmälde en fastighetsägare intresse för att köpa fastigheten för en summa mellan 100 och 105 miljoner.

Slutligen är teknik- och fastighetsnämnden som tar beslutet. Om de väljer att sälja så kommer stadshuset säljas till ett fastighetsbolag där affärsmannen Mikael Solberg är delägare.

Ägarna har sagt att de planerar att utveckla IT-företaget My Life Diary i fastigheten och räknar med att expandera kraftigt.

Fastigheten har värderats till 51 miljoner men med en ändrad detaljplan, som tillåter handel i gatuplanet, är fastigheten värd betydligt mer, 104 miljoner kronor, enligt en värdering.

Teknik- och fastighetsnämnden, som i oktober skulle ta beslutet om en försäljning av stadshuset, ansåg att det var för många oklarheter i beslutsunderlaget. Nämnden gav då kommunledningen bakläxa och skickade frågan vidare till kommunstyrelsen där den i dag avgjordes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäljningen av stadshuset i Karlstad

Mer i ämnet