Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig och jaktvårdskonsulent vid Svenska jägareförbundet Foto: SVT

Besvikna jägare

Uppdaterad
Publicerad

Jägareförbundets rovdjursansvarige är både besviken och bitter över beskedet att jakttiden inte förlängs.

– Det är som vanligt, människors intressen är alltid underordnade enskilda vargars, säger en mycket besviken Gunnar Glöersen, rovdjursansvarig inom Svenska Jägareförbundet.

–Jag är bitter, för jag hade faktiskt räknat med att Naturvårdsverket skulle förstå den här gången.

Inte tillräckligt starka skäl

Länsstyrelserna hade begärt förlängning av jakten till den 21/2, och möjlighet att förlänga ytterligare i revir där den revirmarkerande tiken inte fällts.

Orsaken till att jakttiden ursprungligen satts till den 15/2 är att man vill undvika att dräktiga tikar blir ensamma i ett revir där hannen fällts. Naturvårdsverket säger i sitt beslut att man inte funnit tillräckligt starka skäl att göra avsteg från de föreskrifterna.

Ett resonemang Gunnar Glöersen inte köper.

 –De talar om ett eventuellt lidande för tikar som eventuellt har valpar och där hannen eventuellt skulle vara skjuten, och allt detta eventuella är viktigare än landsbygdsbefolkningen.

Storjakt nästa år

Enligt Gunnar Glöersen blir konsekvensen nu att nästa års jakt måste bli betydligt större.

– Det krävs att vi skjuter 50-60 vargar bara i Värmland nästa år, för att närma oss de beståndsmål som Viltförvaltningsdelegationen har satt upp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.