Foto: SVT

Billigast att hyra i Storfors

Uppdaterad
Publicerad

Storfors kommun har lägst hyra per kvadratmeter i allmännyttan och Hammarö kommun har högst.

Det är nyhetsbyrån Siren som sammanställt siffror från kommun- och landstingsdatabasen. På Hammarö kostar det 993 kronor per kvadratmeter och år att hyra lägenhet av kommunen. I Storfors är det betydligt billigare – där kostar det 779 kronor.

Inte bara bra

Ingela Bergare, verkställande tjänsteman på det kommunala bostadsbolaget i Storfors, berättar att de har börjat med upprustningar på lägenhetsbeståndet där.

– Det jag kan konstatera är att vi har jobbat med upprustningar och renoveringar för att förbättra skalet, och det gör tyvärr inte att man kan höja hyrorna.

Är det inte bra att storfors har låga hyror?

– I grunden är det bra, men samtidigt behöver vi höja hyrorna ibland för att ha råd att renovera lägenheterna. Här handlar det ju om bestånd som är ganska gamla, även om det har gjorts en del saker den senaste tiden, säger hon.

Dyrast i Trosa

Den genomsnittliga hyran i hela landet är 947 kronor per kvadratmeter och år. Högst hyror i allmännyttan i hela landet har Trosa kommun, med 1214 kronor.

Siffrorna bygger på statistik som Kommun- och landstingsdatabasen, Kolada, fått av Sveriges Allmännyttiga bostadsbolag och som baseras på hyresförhandlingarna från 2015.

Så är den genomsnittliga hyran i din kommun (kronor/kvadratmeter per år):

Hammarö 993

Kil 993

Sunne 989

Grums 961

Forshaga 929

Karlstad 925

Torsby 924

Eda 911

Hagfors 910

Årjäng 883

Säffle 875

Arvika 872

Kristinehamn 862

Munkfors 839

Storfors 779

Filipstad – uppgift saknas

Källa: Kolada

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.