Biomomsen hotar Teaterbiografen

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet i landet oroar sig många små biograferna för att de inte ska överleva. En av de är Teaterbiografen i Sunne

Den 1 oktober är det nyinvigning av anrika Teaterbiografen i Sunne. Sveriges näst äldsta fungerande biograf genomgår just nu en rejäl uppfräschning. Men nu oroas Sunne Musik och Teaterföreningen av den momshöjning på biobiljetten som regeringen väntas lägga fram den 21 september.  Det innebär en höjning från 6 till 25 procent.

Renoveras

Biografen invigdes 1915 och fyller alltså hundra år och har länge varit i behov av en renovering.  Det pratade man om redan på 70-talet, men det är alltså först nu som drömmen gått i uppfyllelse.  Notan för renoveringen landar på 2, 6 miljoner. Pengarna kommer bland annat från företag och kommunen, men också privatpersoner och en välgörenhetsgala. Teaterbiografen ska bli Värmlands vackraste kulturbyggnad är det sagt.

Viktig samlingsplats

Detta är också en byggnad som länge huserat en mängd olika aktiviteter,

Filmklubben, inte minst. Biografmaskinisten Lisa Hartvig som var med och startade filmklubben menar att Teaterbiografen är en viktig samlingsplats i Sunne.

– Här pågår många aktiviteter; barnkalas, teater, filmklubben osv. Många aktiviteter som är knutna till den här platsen.

Ulrica Ivarsson som nyss flyttat till Sunne vidhåller vikten av att ha en biograf på orten.

– Då kan man uppleva film på riktigt, säger hon.

Antalet biografer minskar

Men det blir allt svarare för de små biograferna att överleva, enligt siffror från Svenska Filminstitutet. Antalet biografer i landet har minskat kraftigt under de senaste åren, från 489  år 2010 till bara drygt 400 år 2014. Det är en minskning med hela 17 procent – på fyra år.

33 biografer har försvunnit från kartan bara under de senaste 20 månaderna. Det är främst de små biograferna utanför storstadsområdena som drabbats hårdast.  Så var det när först Sandrews biografer och sen Astoria Cinemas gick i konkurs. Sen kom digitaliseringen och de biografer som inte hann med det tåget tvingades stänga.

Drabbar landsbygden

Johan Gustavsson, föreståndare för Teaterbiografen i Sunne menar att en momshöjning på biobiljetten drabbar främst de redan hårt ansträngda biograferna – landsbygdsbiograferna.

– Här jobbar vi ideellt och försöker rädda biografen, säger han. Men om biljetten blir mycket dyrare så slutar folk kanske gå på bio, sägerLisa Hartvig

Hon vill gärna se olika momsregler för landsbygdsbiograferna.

– Lösningen borde var en momslättnad för de biografer med små marginaler jämfört med storstadsbiograferna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.