Blandad kritik om Misantropen

Uppdaterad
Publicerad

”Välsmakande pudding, men den växer lite i munnen” Ja, så beskriver teaterkritikern Anna Hedelius Västanå teaters uppsättning av ”Misantropen”, i SVT:s kulturnyheterna. Och teaterföreställningen får blandat mottagande av recensenterna.

På midsommardagen var det premiär för Västanå teaters uppsättning av Misantropen. Publiken flyttas tillbaka till 1600-talet, till tiden då fransmannen Molière skrev komedin. I en översättning av Hasse Alfredsson, utspelas intriger i jakten på makt, sanning och kärlek.

Föreställningen har fått blandad kritik av recensenterna. Kulturnyheternas recensent, Anna Hedelius kallar föreställningen mustig:

Västanå Teater

– Den traditionella folkmusiktonen på Västanå teater är mastig, och i Misantropen har man blandat upp folkmusiktonen med franska fraser och med fluffiga 1600-talskostymer i naturmaterial och det blir en ganska rolig kontrast. Men just när det gäller roligheten och komiken så går man ”all in” lite för mycket kan jag tycka. Man slår in alla öppna dörrar och karaktärerna spelas med yviga gester. Det är en välsmakande pudding, men den växer lite i munnen, säger Anna Hedelius i Kulturnyheterna under måndagen.

Expressen anser att föreställningen börjar föga förtroendeingivande, men lyfter efter paus och slutar lyckligt. Svenska Dagbladet efterlyser förnyelse och Dagens Nyheter ifrågasätter om Molières pjäs verkligen är rätt val av Västanå.

Nya Wermlandstidningen kallar föreställningen ”välspelad, vacker och högaktuell” och Värmlands folkblad beskriver den som ”modig och nydanande”.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västanå Teater

Mer i ämnet